Момчето Лян Шанбо и момичето Джу Интай

Живяло някога в Китай будно и интелигентно момиче на име Джу Интай. Тя била единствената дъщеря на бедното семейство Джу и последна тяхна надежда да се измъкнат от нищетата. Но момичето било безкрайно любознателно-искала да се учи наравно с младежите. Идеята постепенно се оформяла в съзнанието на Джу Интай. Тя знаела, че за да бъде приета в някое училище, трябва да се превърне в момче. За това взела мъжки дрехи, предрешила се и тръгнала на път.
Тежко било на момичето да върви само по широкия свят, но за нейно щастие срещнала Лян Шанбо. Заговорили се и така от дума на дума разбрали, че са се запътили към едно и също училище.
В следващите три години преминало тяхното изнурително обучение в Ханджоу-най-добрия лицей в околността. През това време двамата били неразделни-помагали си във всички трудности,които се изпречвали на пътя им, подкрепяли се взаимно в тежките моменти от живота си. И така, от ден на ден те се превърнали в най-добри приятели. Но настъпил краят на тяхното обучение и трябвало всеки да се върне по родните си земи. Покрусени били сърцата им, но се разделили и поели по различни пътища.
Две години по-късно, Лян Шанбо решил да посети стария си приятел в родния му край. Стегнал багажа си-само най-необходимото, и потеглил. Пристигнал в града, намерил къщата, но какво било учудването му, когато вместо приятеля си видял най-красивото момиче, което бил срещал през живота си. Джу Интай му разказала цялата истина и го помолила за прошка-за това, че толкова дълго време го е заблуждавала. Лян Шанбо, омагьосан от нейната неземна красота, Ѝ простил всичко. Той бил толкова заслепен от любов, че на момента поискал да се ожени за нея. Но родителите на момичето били твърдо против-те вече избрали годеник за нея-богатият наследник на заможното семейство Ма. Не след дълго, тайно от Лян Шанбо, омъжили дъщеря си. Когато научил, че е загубил любимата си завинаги, сърцето му се свило и той самият започнал да линее. От ден на ден отслабвал все повече, болестта изцеждала силите му и накрая смъртта го взела в прегръдките си. Джу Интай била съсипана, но съзнавала, че не може да върне любимия си.
Минала една година от смъртта на Лян Шанбо. На път към родния си край Джу Интай посетила гроба на любимия си. Доближила се бавно, но изведнъж излезнал силен вятър, гробът се разтворил и тя се хвърлила вътре, за да умре заедно с единствения човек, когото обичала. Но случило се чудо-в мига, в който тялото и достигнало пясъчното дъно, двамата влюбени се превърнали в двойка изящни пеперуди. Разперили красивите си криле и политнали от гроба към необятната шир на синьото небе. Така те останали завинаги заедно-неразделни прекрасни пеперуди.

Вашият коментар