Дяволският мост

Години наред местните жители от Иридерската околия (днешната община Ардино) се опитвали да издигнат мост между двата бряга на р.Арда. Но за жалост всичките им усилия се увенчавали с неуспех-винаги някаква невидима сила сякаш им се противопоставяла и съоръжението рухвало. Нищо не издържало на буйните води на реката. След безброй опити строителите се отказали и обявили мястото за прокълнато. Но един младеж се противопоставил на решението им и започнал сам да гради моста. Този момък бил млад майстор, който възнамерявал да пожертва най-скъпото си нещо-своята любима. Той решил да вгради сянката Ѝ, за да бъде мостът здрав и непоклатим.
Узнал, обаче, Дявола за намерението на майстора, затова една тъмна нощ му се явил и му разкрил тайната на устойчивия градеж. В замяна му поставил условие-за да бъдел мостът здрав и вечен, трябвало да бъде изобразен ликът на Сатаната, който да бъдел едновременно видим и невидим, да можел да се докосне и все пак да не бил материализиран, при това в рамките на четиридесет дни. Ако момъкът не успеел, Лукавия щял да вземе душите на майстора и невестата му.
За изумление на всички, включително на Дявола, зидярят изпълнил всички условия. Но скоро след това се споминал и тайната му останала неразгадана. Факт е обаче, че Дяволският мост и до ден днешен стои непоклатим (вече 500 г.), а злокобният образ наистина съществува-един малък хексагон, гравиран на централния свод.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: