Диамантът „Санси“

„Санси” е бледо жълт, прозрачен диамант, с тежест 55.23 карата, който вероятно е от индийски произход.

Известната му история започва около 1570г. в Константинопол, когато бил закупен от Николас Харле, сеньор Де Санси.Той бил популярна фигура от френския кралски двор и по-късно френски посланик в Османската империя. По това време крал Анри III страдал от оплешивяване и се опитвал да скрие този факт, като носел шапка. Тъй като идвала модата на диамантите, Анри направил постъпки пред Санси да вземе под наем диаманта му, за да краси шапката си.
Легендата разказва, че преносителите на диаманта никога не достигали местоназначението си, но Де Санси бил убеден в лоялността на пратеника си. Затова когато до него дошла новината, че диамантът не бил пристигнал при краля, поръчал разследване и разбрал, че довереникът му е убит и ограбен. По пътя той бил нападнат от разбойници и за да не открият диаманта, го глътнал. Това спасило камъка, но не и живота му.

След като маркизът разбрал за злополучния развой на събитията, наредил да изровят тялото на слугата от гробището и да извадят диаманта от стомаха му. От този момент кървавата слава на камъка се разпространила светкавично и никой не искал да го купи, а самият маркиз не смеел да го сложи от страх, че ще предизвика нещастие.

Вашият коментар