Легендата за Tрите сестри

Сините планини в Австралия са едно от най-красивите кътчета на планетата. Те носят името си от синкавата мъгла, която нежно обхваща гористите им зелени хълмове.Трите сестри са скални образувания в планините. Те са разположени близо до град Катумба и се извисяват над долината Джеймисън. За тяхното създаване се носят множество легенди, но две от тях са най-разпространени.
В първата легенда се разправя за трите сестри Меени, Уимла и Гунеду, които били част от племето Катумба. Те се влюбили в трима братя от съседното племе Непийн, но съвета на общността им забранил да се оженят. Тримата братя били много нещастни от това решение, но решили със сила да си върнат сестрите. Подготвили се за война и нападнали селището Катумба. Според местните жители животът на трите сестри бил застрашен. Жрецът на племето ги вкаменил, за да ги предпази. Но по време на жестоката битка той бил повален. Единственият човек, който би могъл да им вдъхне живот отново, бил покосен в битката. За това величествените скални образувания се издагат над долината, за да напомнят за страшната война и до ден днешен.
Втората легенда разказва за трите сестри Меени, Уимла, Гунеду и техния баща-жреца Тиауан.
Много отдавна в недрата на дълбока пещера живеел свиреп звяр на име Бъниъп. От него се стрхували всички, които се били устроили в близост до бърлогата му. За нещастие се налагало хората да преминават от там всеки път, когато отивали да търсят храна. Тиауан винаги бил внимателен-оставял дъщерите си, скрити зад един огромен камък на върха на хребета, ограждащ пещерата, и безшумно минавал покрай леговището на звяра. Но в един съдбоносен ден, след като баща им ги напуснал, Меени видяла стоножка и се уплашила. Тя хвърлила по създанието малък камък, за да го накара да се махне, но той се търколил надолу в долината и вдигнал страхотен шум. Отекнала цялата долина от данданията. В това време чудовището се събудило и се насочило към източника на шума-трите сестри. В мига, в който Бъниъп щял да ги нападне, баща им протегнал вълшебната си пръчка и ги превърнал в скали, за да ги предпази. Разярил се звярът и се насочил към нещастния Тиауан. Тогава, за да спаси и себе си, той се превърнал във великолепна птица лира. Но когато се преобразил, бащата изпуснал магическата си пръчка.
След известно време чудовището се успокоило и се прибрало в пещерата си. Върнал се Тиауан да търси изгубената пръчка, но не могъл да я намери.
И до ден днешен птицата лира търси тази вълшебна пръчка, а Трите сестри се извисяват тихо и самотно над долината, в очакване техният баща да ги освободи от каменния им затвор. Когато посетите Трите сестри, ако внимателно се вслушате, ще чуете птицата лира-Тиауан, която продължава да дири магическата си пръчка.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: