Легенди за кафето

Според една легенда, първи усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафейните плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии. Наричали я „Кава“ в чест на персийския владетел Кай Кавус, който съгласно преданието, възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето–така въодушевено се чувствали и те, пиейки тази напитка. Затова и близостта в имената не е случайна.

Но едва ли има по-широко разпространена легенда за произхода на кафето от тази, която разказва как пастир на име Калид, който пасял козите си в планинските региони в областта Каффа (Етиопия), забелязал, че когато ядяли от един определен храст, те ставали по-игриви, по-живи и не спели следобеден сън. Тъй като бил любопитен, опитал и той тези плодове и почуствал прилив на сила. Всичко това се случило преди 12 века или около 900-та година. От този момент нататък кафето придобило все по-голямо и по-голямо значение, така че днес вече то е втората най-оборотна стока, легално продаваща се по света, след нефта.

Advertisements

има 1 коментар (+add yours?)

 1. CodCaffee
  Юли 14, 2016 @ 10:20:35

  Съществува и още една легенда, доказваща чудотворните свойства на кафето.. Според нея робите, които са били превозвани от Судан до Йемен, дори са включвали в храната си кафе на зърна, именно заради неговите положителни качества. Първоначално разпространението на кафето води своето начало от Арабския полуостров, а малко след това завладява целия свят.
  Интересен е факта, че в началото се е смятало, че кафето е полезно за мъжете, но е вредно за жените, така че дълго време то е било забранено за представителките на нежния пол. С течение на времето обаче изследователи установяват, че кофеинът не се съдържа само в кафето, но и в ядките и в чаените листа.
  Днес, това е любимата напитка за много хора по света… било то под формата на кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули или кафе монодози. Всеки бива вдъхновен от оригиналният и наситен аромат, който може да ни предложи истинското кафе еспресо.
  В нашият онлайн магазин http://codcaffee.com ще се насладите на най-голямото разнообразие от вкусове на страхотни цени, ще откриете и био кафе чай и шоколад…

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: