Легенда за доброто и злото

Първата история за Разделението се появила в древна Персия. След като създал Вселената, Богът на времето видял хармонията около себе си и си дал сметка,че липсва нещо много важно-компания, в която да се наслаждава на цялата тази красота.
В течение на хиляда години той се молил да придобие син. След като разбрал, че е постигнал желанието си, Богът на времето се разкаял, знаейки колко крехко е равновесието между нещата. Но вече било твърде късно-синът му бил на път да се роди. Единственото което успял да постигне било да раздели на две сина, който носил в утробата си.
Легендата разказва, че от молитвата на Бога на времето се родило Доброто (Ормузд), а от разкаянието му-злото (Ариман)-братя близнаци.
Разтревожен, той направил всичко възможно пръв от утробата му да излезе Ормузд, за да следи брат си Ариман и да го възпира, ако той реши да създава проблеми във Вселената.Но тъй като Злото е хитро и способно на всичко, то изблъскало Ормузд в часа на раждането и Ариман пръв видял светлината на звездите.
Огорчен, Богът на времето решил да даде съюзници на Ормузд-така се появил човешкият род, който щял да се бори на негова страна, за да успее той да покори Ариман и да му попречи да завладее света.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: