Легенди за майонезата

Има няколко интересни легенди за произхода на най-продавания промишлено-произвеждан сос–майонезата.

Според една от тях, създаването Ѝ се приписва на френския готвач Оливие. Веднъж майсторът наредил на един от помощниците си да направи сос за някакво ястие и много подробно му обяснил как точно да разбие жълтъци със сол, захар, оцет и зехтин. Обаче забравил да спомене, че жълтъците трябвало да са сварени. Гъстият сос, който се получил, нямал нищо общо със замисленото от Оливие ястие, обаче пожънал толкова голям успех, че шеф-готвачът безропотно приел аплодисментите.

Има сведения, че във Франция са яли майонеза много преди Оливие да се появи на бял свят. През 18 век се водили войни за завладяване на средиземноморския остров Менорка (с главен град Маон или Майон). Смята се, че точно тогава се родил прочутият сос. През 1757 г. Маон бил превзет от французите под командването на херцог дьо Ришельо. Малко след това градът бил обсаден от англичаните и настанал глад. Единствените продукти, които останали, били яйцата и зехтинът. Когато на херцога му писнали омлетите и пържените яйца, той наредил на готвача си да приготви нещо „по-различно”. Готвачът бил много съобразителен и като забъркал жълтъци със зехтин, приготвил майонезен сос, който внесъл приятно разнообразие в менюто на капризния аристократ. Сосът бил наречен „Маонски” (Майонски)–по името на града. За по-кратко, започнали да го наричат майонеза.

В една друга история се разказва за същия град. Този път действието се развило през 1782 г, а завоевателите били испанци, предвождани от французина на испанска служба херцог Луис дьо Крильон. Причината за изобретяване на соса била не липсата на продукти, а тяхното изобилие. По случай победата херцогът дал голям банкет. Той наредил на готвачите да приготвят нещо „по-така”. Когато на трапезата се появил нов сос, направен от най-качествения провансалски зехтин, яйца, лимонов сок и червен пипер, гостите били силно впечатлени. Нарекли великолепния сос „Провансалски сос от Майон”, или съкратено – „mayonnaise”.

Четвърта легенда твърди, че майонезата има много по-стара история. Според специалисти–кулинари, един добър готвач  нямало да започне да смесва и разбива различни продукти и подправки току-така, само за да разбере, какво ще се получи накрая. Готвачите в Маон са знаели какво правят на базата на опита на някой друг. Оказало се, че до майонезата най-много се доближава пикантният испански сос „али-оли” (буквално преведено–чесън и масло). Това е гъста смес от чесън, яйца и слънчогледово олио. Този сос бил познат още на римския поет Вергилий. Днес във Франция сосът се нарича „айоли” и се смята за типично френски.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: