Прокълнатата картина

Една от най-известните “прокълнати” картини е “Плачещото момче” на испанския художник Джовани Браголина. Художникът искал да нарисува плачещо момче и като модел използвал малкия си син. Но детето не искало да заплаче, затова художникът прибегнал до трик-палел клечки кибрит пред лицето му. Браголина знаел, че синът му се ужасява от огъня, но изкуството изисквало жертви. По този начин издевателствал над него, за да приключи картината си. Един път момчето не издържало и обляно в сълзи извикало: “Ти гори!”. Проклятието не закъсняло. След две седмици момченцето умряло от пневмония, а скоро след това баща му изгорял при пожар в собствения си дом.

Това била само предисторията. Истинската си зловеща слава картината придобива през 1985 г. в Англия. Това се случило след серия от странни съвпадения-в Северна Англия една след друга започнали да горят къщи. Имало и човешки жертви. Някои от пострадалите, общувайки с журналисти, споделяли, че от цялото имущество по необясним начин оцелявала само репродукция с изображението на плачещото дете. Съобщенията за това ставали все повече, докато накрая един от пожарникарите не заявил, че във всички изгорели домове, без изключение, бил намерен непокътнат портрет на “Плачещото момче”. След тази новина вестниците били засипани с писма, където се съобщавало за различни нещастни случаи, смърт и пожари, които се случвали, след като стопаните купели репродукцията на тази картина. До ден днешен тя се ползва с лоша слава, особено в Северна Англия. А оригиналът на картината така и не бил открит.

Advertisements

3 Коментари (+add yours?)

 1. myheartstories
  Февр 12, 2012 @ 12:07:37

  Включих те в моите връзки в нета, надявам се нямаш нищо против.
  Имаш невероятно интересен блог.

  Отговор

 2. Соланж
  Февр 12, 2012 @ 12:25:03

  Благодаря ти. Разбира се, че нямам нищо против. Твоят блог също е много интересен-имаш невероятен талант за писане!

  Отговор

 3. Musi
  Юли 07, 2012 @ 20:25:35

  Аз имам тази картина.Преди 10 години я докарах от Холандия. Ако някой се интересува мога да я продам.скайпа ми е mus-imusi

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: