Легенда за хризантемите

Живял в древен Китай жесток мандарин, който ограбвал безмилостно бедните хора. Млад момък се възмутил от постъпката му и навсякъде започнал да говори, че трябва да се поведе борба срещу него. Войниците на мандарина хванали момъка и той бил осъден на смърт.
Девойката, която обичала младежа, отишла при мандарина,паднала на колене и го помолила поне с един ден да отложи изпълнението на смъртната присъда. Така горещо го молела,че той най-после се трогнал от силната Ѝ любов. Мандаринът откъснал една цветна пъпка от най-близкия до него храст и я подал на девойката. Казал да я вземе и на другия ден, когато тя се разтворела и цъфнела, той щял да отсрочи изпълнението на смъртната присъда с толкова дни, колкото листенца имало на този цвят.
Девойката взела пъпката и се прибрала у дома. Цял ден тя не само разлиствала, но и разнищвала листенцата,така че да се получи чуден цвят. На сутринта девойката занесла цветето на мандарина. Учуден, той започнал да брои листенцата.Останал възхитен от прекрасния цвят и тъй като не могъл да преброи листенцата, освободил момъка.
Не напразно хризантемата е национално цвете на Китай и Япония.На Японския орден за най-висока заслуга е изобразена хризантема с шестдесет лъча.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: