Основаването на Картаген

Според древна легенда Картаген е основан през 814 г.пр.н.е. от група финикийци, пристигнали от Тир. Основателите пуни били под предводителството на Елиса или Дидона. Тя била принцеса и сестра на Пигмалион, царят на Тир.

Елиса била женена за Ацерба, но Пигмалион убил зет си и тя решила да избяга от Тир. Увлякла със себе си голяма част от първенците на града, заедно с много граждани-моряци, търговци и роби. Натоварени на кораби всички се отправели в изгнание към североафриканския бряг и по-точно в Карт Хадеш (от финикийски-„нов град”) – Картаген.

Още с пристигането си, Дидона влезнала в контакт с местните жители-бербери, нумидийци и мавританци. Местният цар и отпуснал толкова земя, колкото можела да покрие една волска кожа. Но Дидона го надхитрила-наредила кожата да бъде нарязана на тесни ленти, с които оградила достатъчно голяма площ, за да се установи заедно със своите спътници на мястото. Благодарение на спососбностите й града се разраснал, а с него и богатствата му. Това подтикнало местния цар Ярба да поиска ръката на Дидона. Тя не се осмелила да му откаже, тъй като той бил твърде силен и опасен. Единствено му поискала отсрочка от три месеца. Когато определеният срок изтекъл, Дидона издигнала висока клада пред портите на града под претекст, че иска да принесе жертва за душата на първия си съпруг. След като извършила жертвоприношението, тя самата се хвърлила в кладата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: