Пещерата под параклис „Света троица“

ПараклисНа около 5-6 км северно от село Граматиково, по пътя за село Визица, в местността Малка Котвена, се намират руините на стария параклис „Св. Троица”. Вкопан в земята, той е построен на мястото на древно тракийско светилище, непосредствено над пещера.

Според легендата преди столетия на мястото на параклиса „Света Троица” край Малко Търново имало голям манастир, в който живеели малцина калугери. Под него се намирала дълбока пещера с два прохода-ляв и десен.

Един ден се задала голяма турска орда. Калугерите се уплашили и за да се скрият, влезли в левия проход на пещерата. Обаче те не знаели, че ако тръгнт по този път, никога няма да се върнат. Десният проход бил по-плитък и в него ходели жени да се молят. Влезли калугерите в левия проход, но станало срутване и били затрупани. Същата нощ един от първенците на Граматиково сънувал, че калугерите са в беда. Още на сутринта събрал цялото село и кой с мотика, кой с лопата, започнали да копаят, но в десния проход. Не могли да открият монасите. През нощта човекът отново го споходил пророчески сън-как монасите зовяли за помощ, но този път глас му разкрил, че ще ги намерят в левия проход. На другия ден наистина ги открили и ги извадили от пещерата ни живи, ни умрели.

Advertisements

3 Коментари (+add yours?)

 1. Пламен Янев
  Ян 17, 2013 @ 10:48:37

  Снимката не е действителна ….. това не е параклиса „Света троица“ с пещерата

  Отговор

 2. Пламен Янев
  Ян 17, 2013 @ 10:49:47

  Отговор

 3. Пламен Янев
  Ян 17, 2013 @ 10:51:26

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: