Вълкът Фенрир

Вълкът Фенрир създавал голяма тревога на боговете. Няколко пъти те се опитвали да го оковат във вериги от най-здрав метал, той обаче успявал да ги разчупи. Най-сетне боговете прибягнали до помощта на джуджетата, извикали най-добрите майстори между тях и те изковали вълшебната верига Глайнмир. В нейната сплав влизали шест чудновати съставки: мяукане на котка, косми от брадата на жена, корен от камък, жили от мечка, дъх от риба и птича слюнка. Тази верига била толкова здрава, че нищо не можело да я разкъса, а от друга страна изглеждала тънка като паяжина.

Боговете отправили предизвикателство към Фенрир-като е толкова силен, да устроят едно състезание: те щели да го вържат с една тъничка жичка, а той, ако можел, да я скъса. Фенрир изръмжал презрително, било позорно да откаже, но въпреки това подозирал коварство. Тогава поставил едно условие: щял да се съгласи да го вържат, ако един от Азите си пъхнел дясната ръка в огромната му уста. Боговете се спогледали, никой не се решавал. Накрая старият Тир мълчаливо пристъпил, готов да се жертва за другите. Той пъхнал ръката си в устата на Фенрир.

Вързали звяра с веригата Глайнмир-нишката едва се виждала по козината; Фенрир напрегнал мускули-без успех. Очите му се облещели, той се разтърсил, надул цялото си грамадно туловище, но веригата неумолимо го държала. Боговете избухнали в смях, те ревяли от удоволствие, че врагът им бил обезвреден, само Тир стоял сериозен и бледен. Вълкът разбрал, че са го измамили и яростно щракнал челюстите си.

От тогава Тир се движел еднорък из Азгард.

Advertisements

4 Коментари (+add yours?)

 1. Sasho
  Юли 17, 2013 @ 20:12:16

  Не беше ли Балдур, а не Тир?

  Отговор

 2. Соланж
  Юли 17, 2013 @ 21:04:49

  Отговор

 3. ИСТИНСКИ ИСТИНИ
  Ноем 26, 2013 @ 12:02:49

  Това е тъмната енергия, космите му са струни, виенето му е етерът. На индиански е Койот, на египетски е Сет. И древнагръцки го има като някакъв вятър от Тартар, който убива Зевс.

  Отговор

 4. ИСТИНСКИ ИСТИНИ
  Ноем 26, 2013 @ 12:06:13

  Според Аполодор (Митологична библиотека, I.VI.3) и Хезиод (Теогония, 820) Тифон, наричан още Титон или Тайфун в древногръцката митология е стоглав дракон, дете на Гея и Тартар. Тифон е брат на Ехидна. По времето на битката между боговете от Олимп и титаните, Гея родила Тифон, за да отмъсти на Зевс за разправата с нейните деца. Боговете били ужасени от него, но Зевс все пак решил да се бие с дракона. Въпреки че го победил, не било по силите му да го убие и затова боговете го низвергнали в мрачната бездна Тартар.От Тифон и Ехидна се раждат Орфо, Цербер, Лернейската хидра, Немейския лъв и Герион.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: