Легенда за Догоните

Догоните са група от хора, живеещи в централното плато на Мали, на юг от завоя на река Нигер, близо до града Бандиагара в региона на Мопти. Населението наброява 300 000 души. Те са добре познати с митологията си, танцовите си маски, дървени скулптури и архитектурата си. Представената по-долу легенда е за Догоните които живеят в Кани Комболе в Мали.

Имало едно време двама братя, които пътували из страната да намерят храна.Те вървяли в продължение на седмици, но не намирали нищо за ядене. Малкият брат, уморен и много гладен, седнал в сянката на голямо дърво-баобаб. Големият брат, който го обичал толкова много, му обещал да намери храна и отишъл  в гората. Дълго време той не можал да убие никакво животно. Когато се върнал до баобаба, брат му казал, че не можели да продължат пътуването, защото е твърде слаб, а големият отвърнал, че ще се опита отново да ловува.

Отчаян, той решил да отреже малко от крака си и да каже на брат си,  че има храна. Когато той се върнал, малкият брат бил много щастлив.Сварили месото и го изяли. По-малкият казал, че е готов да продължи, но големият брат не можел да се изправи поради раната си. Там пътищата им се разделили. Малкият брат, убеден да продължи пътуването си сам, оставил големия брат под баобаба. Но той не знаел в коя посока да отиде и се изгубил по пътя. Седнал в пустинята и заплакал. Така малкият брат се заселил там и се появили Догоните.

В същото време, хората от племето Бозо намерили големия брат и го взели със себе си. Те го приели и той станал техен брат. Ето защо Догоните и Бозо били братя и братовчеди. Те се обичали помежду си и никога не се биели, но и никога не се свързвали чрез брак.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: