Трите мойри

Древните гърци истински вярвали в съдбата. Смятали, че животът на всяко човешко същество и всяко божество следва своя определен още при раждането път.

Богините на съдбата в древногръцката митология се наричали мойри-зловещи фигури, които всявали респект във всички човешки и божествени създания, чак до самите върхове на Олимп. Всяка душа следвала нишката, която богините на съдбата изпридали и водели по лъкатушните пътища на живота, от раждането до смъртта.

Повечето легенди посочват като баща на мойрите самият Гръмовержец Зевс, а като тяхна майка-според някои това била богинята на правосъдието Темида, според други-богинята на съдбата Ананаке, а трети посочвали богинята на нощта Никта.

Всяка от трите мойри имала свое умение и предназначение. Най-младата, Клото, била предачка. Тя предяла съдбите на хората и чрез нейните пръсти се създавали нишките на живота. Средната сестра, Лахесис, била определителка и разпределителка. Нейната задача била да води нишката на съдбата през мъките, радостите, препятствията и победите на живота. Най-голямата сестра, Атропос-неизбежната, будила наи-много респект и страх, защото се появявала в края на живота и проследявала пътя, през който е минала съдбата, правила равносметка и прекъсвала нишката на живота.

Мойрите се появявали като орисници седем нощи след раждането, за да определят пътя, по който предстояло да поеме новороденото. В края на живота, богините на съдбата се превръщали в богини на смъртта и изпращали душата в ръцете на ериниите, които изпълнявали наказанията за лошите дела.

Вероятно поради страха, който всявали, мойрите са изобразявани като стари, зли и безчувствени. Но понякога богините на съдбата се вслушвали в молбите на хората и можели да променят пътя на нишката, отклонявайки го от предопределеното.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: