Легендата за 47-те ронин

Ронин е самурай без господар.  Названието „ронин” идва от “ро” (вълна) и “нин” (човек) и означавало „човек-вълна”, тъй като животът на ронин бил непостоянен като вълна. През феодализма ронин са били самураи, васали от благородническо потекло, които трябвало да напуснат службата при своя господар и не са могли или искали да постъпят на нова служба. Най-известните ронин били 47-те самураи от Ако, които след смъртта на своя повелител Асано останали без господар. По време на поднасянето на новогодишните приветствия към шогуна Токугава, Асано Такамуни-управител на провинция Харима-бил публично обиден от церемониалмайстора Кира Котсуке. Вбесен от подобно предизвикателство, Асано ранил своя опонент. Тъй като дори за изваждане на меч в двореца на шогуна се полагало смъртно наказание, управителят от Ако трябвало в началото на април 1702 г. по заповед на регента да извърши „сепуку” (ритуално самоубийство чрез разпорване на корема). След това неговата крепост, както и останалата му собственост, преминали във владение на правителството, а самураите му останали без господар.

Четиридесет и седем от превърналите се в ронин самураи на Асано продължили да бъдат верни на своя повелител дори и след смъртта му. Под водачеството на Оиши Кураносуке те отмъстили за смъртта на своя господар в нощта на 14-ти срещу 15-ти декември 1702 г. в столицата Едо. Убили Кира Котсуке, обезглавили го и оставили черепа му като трофей върху гроба на своя господар. Един ронин загинал по време на нападението, останалите четиредесет и шест били затворени, но се отнасяли към тях с голямо уважение за лоялността и предаността им към господаря им.

Тази постъпка получила широк отклик и одобрение сред народа. Могъщи управители се опитали да повлияят на шогуна за помилването на самураите. Шогунът им отговорил, че бил чул за изключителната вярност на някогашните самураи на Асано към техния господар и с удоволствие щял да им помогне, ако законът не изисквал сепуку. Така на 4-ти февруари 1703г. 47-те ронин се самоубили по заповед на шогуна Токугава.

Господарят Асано, Кира и 47-та ронин са погребани в храма Сенкоджи в Токио. Всеки ден там отиват хора от цял свят, за да се поклонят пред мъжеството им и да се помолят. На входа на храма се намира бронзова статуя на Оиши Кураносуке, водача на 47-те ронин.

Advertisements

има 1 коментар (+add yours?)

  1. Trackback: Легендата за 47-те ронин | 合 気 道 天 明 館

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: