Великата китайска стена

Великата китайска стена е издигната през III век пр.н.е. (в по-голямата си част) върху основата на хунски окопен вал за защита на северозападните граници на империята, нееднократно достроявана. Прекосява страната от границата с Корея до пустинята Гоби и се оприличава често на дълъг дракон. Тя е едно от най-древните и добре запазени творения на човешкия дух, символ на китайската нация. Името и на китайски звучи „Чанчън” и буквално означава „Дълга защитна стена”.

Макар днес Великата стена да буди възхита и преклонение, преди векове в съзнанието на обикновените китайци името й е навявало ужас и страх. Причината е в непосилният каторжен труд, на който са били подлагани строителите. Те се трудели от сутрин до мрак, а повечето от тях спели, облегнати на стената, под открито небе. Работата не спирала, независимо от сезона и капризите на времето.

Както и за други велики достижения на човечеството, така и за строителството на Великата китайска стена, били разпространявани множество легенди. Една от тях разказва, че някакъв магьосник предсказал на Цин Шихуанди, че стената ще бъде завършена едва когато в нея бъде погребан някой си „Ван”. След дълго търсене, най-накрая императорът намерил човек с името Ван и заповядал да го убият и да го зазидат в стената. По всяка вероятност съдбата и на много други покойници е била подобна на неговата.

Има и една легенда, която в известна степен наподобява фолклорния български мотив за вградената невеста, само че в китайския е за младоженец с булка и дете. Той умрял по време на работа, или , според друг вариант на легендата бил още жив, но болен. Останалите работници го вградили в стената, за да бъде тя по здрава. Жена му не знаела за трагичната  му съдба и тръгнала да го търси. Обходила цялата китайска стена и накрая седнала и заронила горчиви сълзи. Тогава на мястото, на което била седнала стената започнала да се тресе и руши.

Множество човешки живота са отнети по време на построяването на този „паметник“ и това е причината Великата китайска стена да бъде наричана още „Най-дългото гробище на света” и „Стената на сълзите”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: