Распутин

Григорий Ефимович Распутин, една от най-противоречивите и енигматични фигури в руската история, е роден на 22 януари 1869 г. в с. Покровское, Тюменска област, Русия. Той е третото дете в сравнително заможно селско семейство.

Ранните му години по никакъв начин не предполагат влиянието, което той впоследствие придобива върху руската царска власт. Първоначално Распутин се отдава на пиянство и разгул. През този период той се жени за Прасковя Дубровна, като му се раждат четири деца. За известен период дори става крадец, но е заловен.

Животът му се преобръща, след като става член на сектата на т.нар. хлестити. Основен постулат в тяхното учение е, че човек първо трябва да съгреши, за да може след това да изкупи греховете си. Именно тогава, около 1900-та година, Распутин се замонашва и решава да посети Атон- изминава целия път пеша, като наказание за сторените грехове.

Близостта му с царското семейство на Николай ІІ и жена му Александра датира от 1907 г. Известен факт е, че Романови са имали влечение към окултните науки и това вероятно е спомогнало Распутин да стане един от най-приближените хора на царската двойка. Една случка обаче окончателно затвърждава тази му позиция. През 1907 г. болният от хемофилия престолонаследник Алексей получава остра криза и царица Александра изпраща да повикат Григорий Распутин, след като усилията на лекарите остават безрезултатни. Распутин прекарва цялата нощ до леглото на младия царевич в състояние на полутранс и молитви и успява по чудодеен начин да облекчи страданията му. След тази случка влиянието му нараства дотолкова, че дори срещите на царското семейство започват да зависят от него.

Руската аристокрация започва да недоволства от силните позиции на Распутин, още повече, че той се намесва дори и в делата на Руската православна църква. Под негово влияние Николай ІІ назначава за митрополит на Петроград скандалноизвестния с хомосексуалните си наклонности епископ Питирим. След тази случка сред руската аристокрация започва вече да се обсъжда и въпросът за физическото ликвидиране на Распутин.

Убийството му е легенда и до днес. Когато Распутин става толкова близък на монарха и съпругата му, че започва да реди кабинети и да сменя министри, няколко души правят заговор срещу него. Лидер на групата е най-богатият руснак на онова време – аристократът Феликс Юсупов. Юсупов кани у дома си Распутин и го черпи с обилно напоени с цианкалий сладкиши и вино. Отровата не действа, така че Юсупов стреля в гадателя. Распутин обаче успява да избяга на двора на палата на кея и там отново стрелят по него. Когато са убедени, че е убит, за всеки случай заговорниците го товарят на автомобил и хвърлят тялото му в Нева. Намерен е няколко дни по-късно, а аутопсията установява, че Распутин издъхва едва заради удавяне в мразовитите води на реката. Започва дело за разследване на убийството му, но по-късно то е прекратено. Тялото на Распутин е изгорено на клада в нощта на 10 срещу 11 март 1917 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: