Кастор и Полидевк

Според древната легенда, Гръмовержецът Зевс се влюбил безумно в Леда. Но той не можел да се среща с нея, тъй като денем тя била обкръжена от много хора в двореца. Затова, Зевс решил да я посети през нощта. Настъпила вечерта и Леда преспала в покоите на съпруга си Тиндарей, но когато се върнала в стаята си заварила Гръмовержецът, преобразен като лебед. В последствие Леда забременяла и родила в резултат на две яйца-в едното, от Зевс, Полидевк и Елена, в другото, от Тиндарей, Кастор и Клитемнестра.

Двамата братя израснали в дружба и честно приятелство. Те били един за друг най-близки приятели, независимо че Кастор се усъвършенствал в укротяването на коне, а Полидевк се увличал по юмручния бой. Съвместните им начинания също били забележителни, като най-забележителни са останали спасяването на тяхната сестра (Елена) от Тезей, участието им в Калидонския лов и похода на аргонавтите до Колхида – в търсене на златното руно, и отвличането на двете дъщери на Левкип – Феба и Хилаира. От своите геройства, близнаците си заслужили да бъдат пример за всички спартанци, докато от всички гърци били смятани за защитници в битка.

По време на престоя си на кораба Арго, чрез юмручен бой Полидевк убил славният „боксьор” Амик – син на Посейдон и нимфата Мелия (цар на бебриките в Битиния), който предизвиквал на бой всички чужденци на кораба. По време на отвличането на левкипидите пък, между двамата им братовчеди близнаците Идас и Линкей и Диоскурите (така са наричали двамата братя близнаци Кастор и Полидевк) избухнала жестока битка. В боя, прославеният със силата си Идас убил Кастор, а Полидевк убил надареният да вижда през всякакви прегради Линкей. Впоследствие, Зевсова мълния пронизала Идас. По молба на Полидевк, заради невъзможността да прежали брат си–най-добрият му другар, Зевс разрешил безсмъртието му да се раздели по братски (на половина), като по един ден братята прекарвали в подземното царство, и по един ден-на Олимп, в дома на боговете.

Според преданията, заради пословичната любов между двамата братя, Зевс ги възнесъл на небето като съзвездие Близнаци, което и до ден днешен показва пътя на моряците, на които те помагали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: