Мандрагора

Мандрагората е от род покритосеменни растения от семейство Картофови. Тя е отровно силнотоксично многогодишно растение, което се среща в района на Средиземноморието, Предна и Средна Азия и Хималаите. Привлякло е вниманието на маговете върху себе си заради формата на неговия корен. Особено много се цени, ако корените наподобяват човешка форма, което и според преданията им носело славата на живи същества. Обикновено се делят на мъжки и на женски според това на какво приличат. Корените съдържат психоактивни алкалоиди.  Мандрагората се е използвала като силен халюциноген. През Средновековието, това растение често се среща във вещерските рецепти.

В древността се е смятало, че мандрагората може да убива при изкореняване. Може да се каже, че това растение до такава степен е преекспонирано във времето, че е ясно повечето разкази са просто легенди.

Според средновековни легенди, мандрагора се намира край бесилките, защото пониква от семето на обесените. Мандрагора също е била използвана за ритуали и магии.

Древните араби, а също подобни вярвания имали и немците, считали, че коренът на мандрагората е обитаван от демон. А древните гърци смятали мандрагората за растението, от сока на което Цирцея превърнала спътниците на Одисей в свине.

Друго вярване, свързано с мандрагората, но датирано от средновековието, гласи, че вещиците беряли това растение по нощите под бесилките, на които са обесени неразкаяли се престъпници, след което в съответствие с християнското учение, миели корена с вино, завивали го в коприна и кадифе и го хранели с хляба, краден от църквите по време на причастие. Накрая носели корена на Дявола.

Мандрагората има болкоуспокояващо и сънотворно действие, според начина на приготвянето. Близка е по действие с беладоната. В египетските папируси е описана като средство, възбуждащо чувствителността.
От плодовете на мандрагората египтяните приготвят любовен елексир.
Асирийците са тези, които са използвали мандрагората като обезболяващо и сънотворно средство. Хипократ е считал, че в малки дози мандрагората е ефективно средство против страх и депресии. Римският лекар Гален бил почитател на виното от мандрагора, като наблягал на това, че същото имало сносни увеселителни качества.

В магически аспект мандрагората се използва като средство за защита от магия. Счита се, че от нея може да бъде изработен талисман или амулет за придобиване на пари или като покровител на търговски сделки.

Използването на мандрагора категорично не се препоръчва, защото са възможни тежки последствия, довеждащи понякога и до смърт. Други непоправими вреди, които може да предизвика мандрагората, са изгубване на паметта и когнитивни нарушения.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: