Карни Мата-Храмът на плъховете

В северозападната част на Индия, в малкия град Дешнок има едно място за поклонение, различно от всички други. Карни Мата е специален хиндуистки храм, където обожествените животни могат да накарат всеки да настръхне. Това е така, защото почитаните същества са плъхове, наричани каба и наброяват над 20 000 броя.

Уникалното светилище е построено в началото на 1900 г. в чест на богинята Карни Мата. За направата му е използван бял и черен мрамор, а по фасадата му са монтирани прекрасни мраморни скулптури, както сребърни и златни украшения, дарени от биканерския махараджа Ганга Сингх. Негов дар е и изключително красивата масивна храмова врата, която е цяло произведение на изкуството. По нея са изобразени богове и богини на фона на прекрасни филигранни арабески. В композицията присъства и самата Карни Мата, която държи тризъбеца на победата и е заобиколена от плъхове.

В средата на ХV век легендарният махараджа Рао Бика – основател на Биканер, дошъл в Дешнок, за да посети известната с чудесата, които правела още от най-ранното си детство, жена-аскет Карни Мата. Местните хора я почитали като смятали, че тя била преродената  страховита богиня Кали. Карни Мата посрещнала радушно махараджата, благословила го и му предсказала, че ще извоюва голяма военна победа. Всичко това са сбъднало. Оттогава махараджите от Биканерската династия започнали да я почитат като върховно божество на своя престолен град Биканер. Според легендата, Карни Мата веднъж се опитвала да съживи дете от племето си, но не успяла. Тя се обърнала към богът на смъртта Яма, за да измоли живот за момчето, но той й обяснил, че вече е късно, защото то вече било преродено на земята. Това не се харесало на Карни Мата и разгневена тя се зарекла, че никой от нейното племе повече няма да попада в ръцете на Яма. Вместо това душите на нейните наследници щяли да се заселват за един живот в свещени плъхове-каба.

В индуизма смъртта бележи края на един живот и началото на нов. Този цикъл на прераждането е известен като самсара и обяснява почитта към гризачите в храма.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: