Джърсийския дявол

          Джърсийският дявол, или както още го наричат „Демона от Лийдс”, е митично същество (криптид), наблюдавано за първи път в Ню Джърси през 1735 г. и впоследствие е забелязван в Лийдс.

Мистериозното и страховито същество-получовек, полузвяр, се подвизава в местността Боровата пустош-тъмен и красив район, сякаш излязъл от източноевропейските приказки. На практика обаче той обхваща близо 2000 кв. мили от югоизточната част на американския щат Ню Джърси. По тези места, населявани от индианците от племето Лени Ленъйп, не е стъпвал крак на бял човек чак до 1609 г., когато някой си Хенри Хъдзън е започнал да ги изследва.
Митичното същество не може да се определи като човек. То има глава на кон и зъби на акула, тяло на змия, дълго около 2 метра, и големи криле. Но краката му са като на „хомо сапиенс“. Ако някой го зърне, това се смята за лоша поличба. Според легендите „дяволът” се появява преди корабокрушения, природни катаклизми, размирици и жестоки убийства.
Произходът на демоничното създание датира някъде от началото на миналия век. Историята е следната. Когато мисис Лийдс, бедна и самотна жена от района, която живеела в мизерия заедно с 12-те си деца, разбрала, че чака поредното отроче, от устата й се отронило проклятието: „Не искам повече деца! Дано това бебе стане дявол!”  Новороденото момченце наистина се оказало ужасно уродливо. То изпълзяло от утробата на майка си, изкатерило се по комина и се скрило в гората. Старите жители на местността разправят, че изчадието се хранело с малки деца, които крадяло от къщите. Споменава се още, че майка му се занимавала с магия и затова Бог я наказал. Също била разсърдила някаква циганка-конкурентка, която я проклела да роди чудовище.
Повече от сто години обитателите на района живеят в постоянен страх от набезите на „дявола“. През 1925 г. местният бизнесмен Джордж Сароси бил разбуден през нощта от неистови крясъци, идващи откъм градината на къщата му. Когато погледнал през прозореца, видял, че злокобното същество прелита над дома му.
След тази случка паниката леко затихнала, за да се разгори с нова сила около 20-ина години по-късно. Тогава местната преса била буквално залята от съобщения за хиляди срещи с „дявола“. Особено зловещи били статиите, поместени във вече несъществуващия вестник „The Philadelphia Record“. В тях се говори за изядени или свирепо нахапани хора, за изчезнали от люлките пеленачета, за жестоко разчленени домашни животни, за локви кръв в гората и по улиците на градчетата. Необяснимо защо чудовището тероризирало най-свирепо и продължително населението на Долината Делауер. Вниманието към „подвизите“ на „дявола“ било толкова голямо, че за тях заговорили и в националните новини.
В събота, 16 януари, 1967 г. мъж от град Уъдбъри на име Джак Козънс съобщил, че видял проклетата твар до една крайпътна канавка. За щастие демонът не го нападнал. Малко по-късно десетина човека от Бристол, Пенсилвания, съобщили, че са видели чудовището в града си. Но кървавата мистерия не свършила дотук.
Две години по-късно мистър и мисис Нелсън, собственици на малко ранчо в Боровата пустош, забелязали получовек-полуживотно, което скачало по покрива на обора близо половин час. То издавало страховити крясъци и се опитало да усмърти новородено теленце. В полицейските хроники от този период фигурира съобщение, че местният шериф и неговите помощници устроили хайка, за да уловят върколака, но той убил един от тях, а другите едва се спасили с бягство. По думите на оцелелите куршумите минавали през тялото на „дявола”, без да оставят следи.
По това време общински съветник от кметството на град Трентън чул през нощта свистящ звук на прага на дома си. Когато отворил вратата, забелязал стъпки на мъж по снега в двора. Тези странни следи били забелязани в целия Ню Джърси, Филаделфия и в Долината Делауер. Случаите на осакатени и полуизядени животни в целия район били приписвани на страшилището от Ню Джързи.
През 1981 г. настъпил нов бум в наблюденията на мистериозната твар. В местната преса било поместено съобщение за десетгодишно момче, което видяло през прозореца на къщата си същество „с капеща от муцуната му кръв”. Така „дяволът” от Ню Джърси отново излязъл на мода. Още в първите дни след публикацията се заредили нови стълкновения. Роналд Джеймс, мисис Елмър Кледжи и мисис Уилям Вайзър съобщили в полицията, че чули в гората нечовешки викове. Различните хора описвали съществото по различен начин. Едни твърдели, че е високо близо 3 метра, други – че ръстът му бил като на пещерен човек.
Полицията била вдигната на крак да изследва няколко загадъчни следи, оставени в снега. Униформените открили в гъсталака привързана към тояга фалшива „меча лапа”, след което поставили по шосетата знаци, на които пишело: „Дяволът” от Ню Джърси е измислица.” Въпреки това много от местните жители без колебание навлезли в пустошта с намерение да застрелят чудовището. Полицията се подплашила, че групата въоръжени и търчащи насам-натам мъже може да предизвика опасна ситуация, и арестувала „ловците”. Властите веднага обявили всички случаи, свързани с „дявола”, за измислица.
И днес местните хора очакват с ужас поредната поява на изчадието. Една област в Боровата пустош се нарича Лийдс Пойнт и се смята за рождено място на „дявола”. Според тях злокобното същество се е явило за последно поне на стотици места в Ню Джърси. Хората започвали да се държат странно след среща с него. И твърдели, че това бил „дяволът” от Ню Джърси.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: