Теночтитлан-столицата на ацтеките

Теночтитлан е древен град, столица на държавата на ацтеките, който се е намирал на мястото на съвременния град Мексико сити. Приблизителната дата на основаването на града е около 1325 г. Столицата се издига на няколко острова, посред соленото езеро Тескоко, в близост до по-старото селище Тлателолко. Със сигурни стъпки Теночтитлан расте и се разпростира на изкуствено създадени полуострови и острови, постоянно крадейки от площта на езерото. Около век преди епохата на испанските завоевания, (1518-1521), двата града, Теночтитлан и Тлателолко, се слели в една огромна островна столица (около 1000 хектара) с население около 200-250 хиляди човека.

Последният владетел на Теночтитлан, Моктекузума Чокойотцин (Монтесума или Моктезума) бил много суеверен владетел и когато му известили за странните белолики хора, пристигнали на източния бряг на океана, той изпратил дарове. Легендата гласяла, че изгоненият от Хуитцилопочтли (бог на войната) Кетцалкоатл-пернатата змия (бог на небето), трябвало да се завърне и според изчисленията на жреците точно около 1519-1525 год. Даровете на Моктекузума били особени-три ритуални костюма: единият на Тецкатлипока, другият на Тлалок, а третият на Кетцалкоатл. Кортес, дали по прищявка или не, избрал да облече именно костюма на Кетцалкоатл. Това достигнало до ушите на Моктекузума и той посрещнал на 8 ноември 1519 със смесени емоции на радост и страхопочитание, а също и с богати дарове Ернан Кортес в двореца си в Теночтитлан.

Легендата за основаването на Теночтитлан е отразена и в националния герб на Мексико, който не е променян значително от създаването на независимата от Испания държава Мексико. Нахуатлската легенда гласяла, че племената, предвождани от владетеля-уеи тлатоани, трябвало да отседнат и основат града си там, където видят орел, кацнал върху кактус и който държал в клюна си гърмяща змия. Така и станало- когато преминавали през високото вулканично плато, уеи тлатоани и свитата му се натъкнали именно тази гледка-орел, ядящ змия, кацнал върху кактус и там основали града си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: