Богинята Фрея

Фрея била дъщеря на Ньорд и сестра на бог Фрейр от рода на Ваните. Била втора след Фриг в Асгард. Нейното сърце било толкова състрадателно, че чувствала болката на всяко живо същество. И щом заплачела, златни сълзи се ронели от очите й. Фрея при тежавала и вълшебна соколова премяна, която й позволявала да лети из облаците като сокол.

Веднъж, когато Тор отсъствал от Асгард, защото се биел срещу хримтурсите, в града дошъл един великан. Той обещал да издигне стена около Асгард, но такава че нищо да не можело да премине през нея- колкото и страшни да са враговете, тя щяла да ги спре. В замяна поискал за жена Фрея.

Асите много се ядосали и решили да го изхвърлят от Асгард заради дръзкото му предложение. Но Локи ги посъветвал  да се съгласят-при условие че за половин година работата бъде свършена. Според него великанът щял да се провали.

Всички дали клетва пред него. Той се върнал със своя кон Свадилфари. Конят бил силен, огромен като канара и умен. Без усилие носел огромни скали.

Крепостта растяла със всеки изминал ден. Фрея плачела безутешно и златните сълзи, които ронела щели да стигнат за да се купи цяло царство на земята. Плачели със нея Сол и Мани-Слънцето и Луната. Затова в тези дни те изгрявали леко замъглени.

Когато асите видели, че са сбъркали, свикали спешен съвет-как да отърват Фрея от тази беда, в която Локи я бил забъркал.И пратили него да оправи нещата.

Локи съзрял коня на великана и се превърнал в кобила. Като я видял, Свадилфари веднага захвърлил всичко и побягнал след „кобилата” Локи. Така смутил работата на великана. Хримтурсът бил много ядосан и решил да си разчисти сметките с Асите.
Той поискал да ги удари с един огромен камък, но Тор го изпреварил, хвърлил своя чук Мьолнир по него и го убил.

А Локи дълго време не възвърнал своя предишен вид и пребивавал във формата на кобила.

Advertisements

2 Коментари (+add yours?)

  1. Eric
    Март 14, 2012 @ 17:20:26

    Това за Фрея от тук ли е взето?

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: