Легенди за мака

Всеки народ обвързва аленото цвете с дълбока символика. Дивият мак се свързва с желание за тайна на интимната връзка. Наричат го „цвете на радостта” и цветовете му могат да бъдат най-различни – розов, жълт,червен, син, бял. Синият хималайски мак е цветето на снеговете. Вероятно по- рано дори от епохата на Неолита макът е открит и човекът се е запознал с качествата и скритата сила в семената на аленото цвете.Макове са били намерени в египетски гробници, датиращи от преди 3000 години. Открита е и рецепта, приготвяна от него, с която се спирал плача на децата.

Колкото са държавите и народите по света, толкова различни са и легендите за мака. За източните народи той е познат от дълбока древност, когато са го ползвали като сънотворно средство. Легендата за произхода му е затрогваща. Когато Венера загубила любимият си Адонис, плакала безутешно като проливала реки от сълзи. Където паднели те, там разцъфтявали макове. Затова и до днес венчелистчетата им се отронват лесно, като сълзи. Съществува поверие, че макът е символ на плодородие. По дрехите на младоженците поставяли макове, за да ги даряват с деца. Легенда за мака е свързана и с Деметра, която поискала да заспи след загубата на дъщеря си- Персефона.

Други двама гръцки богове, двамата братя близнаци Хипнос и Танатос, са представени като короновани с макове или с макове в техните ръце. Очевидно гърците са били наясно с факта, че сънят, предизвикан от опиум може да доведе до смърт. Плиний дава подробно описание как да се събира цветето и предупреждава, че големи количества от него убиват. Древните гърци смятат, че маковете са знак за плодородие. Вярвало се е, че маковите семена носят здраве и сила на гръцките спортисти. Ето защо са приготвяли смес от макови семена, мед и вино.

И римската, и гръцката митология свързват мака с бога на съня и на почивката. Маковете са били използвани като символ на мъртвите. Те носели обещание за възкресение след смъртта.

Християнството дава нова краска в лика на аленото цвете. В средновековната църква, цветето е символ и напомняне за очакването от хората на Деня на Страшния Съд.

В персийски литература, червеният мак се смята за цвете на любовта. Често го наричат вечното любовно цвете. От времето на Чингис хан макът е цвете свързано с легенда за човешката жертва, когато в битка между Чингис хан и владетелят Могъл кръвта на хилядите жертви пояла белите макове по полето, правейки ги по-буйни и по-красиви от всякога и оцветявайки ги в цвета на кръвта.

През 1914 година полетата на Северна Франция и Фландрия са превърнати в сцена на сътресения. Водели се кървави сражения, телата и кръвта на убитите се смесвали с безбройните макове, които били пръснати наоколо. В продължение на седмици целите полета били кървавочервени, пейзажът оставал непроменен и в съзнанието на хората с течение на времето макът станал символ на смъртта, напомняйки им за погубените бащи и синове. През 1921г. вдовици на починали войници отиват с червени макове в ръце в Главния щаб на Британския легион с молбата да се помогне на войниците участвали във войната. Така се слага и началото на благотворителната дейност, чийто знак е аленият мак. Скоро този символ обикаля целият свят и става част от всеки венец поднесен на Деня на възпоменанието на 11 ноември. Аленият мак е приет от англичани, канадци и американци като символ на възпоменанието на Първата световна война, както и символ под чийто чадър се набират средства за хора с увреждания на ветераните.

Ноември е месецът на мака, времето от годината, когато се носи емблемата на аленото цвете и така се почита паметта на всички, които са дали силата, здравето и дори живота си за да живеят в една свободна страна.Аленият мак е тяхното знаме и признание.


Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: