Базилиск

Измежду многото страховити зверове и чудовища, които бродели по нашите земи, най-интересен, но и смъртоносен бил базилискът, известен още като Повелителя на змиите. Той е кошмарно създание от гръцката митология. Има различни описания на външния му вид. Някои митове го описват като животно със змиеобразно тяло, глава на петел, зъл поглед, с който може да убива и отровни зъби.

Тази змия, която можела да достигне гигантски размери и да живее стотици години, се  излюпвала от яйце на пиле, измътено от крастава жаба. Според други източници обаче е измътен от петел от яйце на змия. Съществото убивало с най-причудливи методи, защото освен смъртоносните си отровни змийски зъби, базилискът има и унищожителен поглед. Ако някой срещнел този поглед, го чакала мигновена смърт. Паяците бягали, ако наблизо имало базилиск, защото бил техен смъртен враг, а базилискът се боял само от кукуригане на петел-то било смъртоносно за него. Затова в древни времена хората, които се страхували от базилиска, носели със себе си петли, за да се предпазват от чудовището.

Чудовищното създание, обаче си имало и други слабости. Можело да бъде убито по няколко начина. Един от тях бил, ако смъртоносният му поглед се отрази в огледало. Можело да бъде убито и от невестулка, която била най-големият му враг. През 1587 година в покрайнините на Варшава били намерени две мъртви деца. Медикът, който бил повикан да констатира смъртта им, се произнесъл, че хлапетата са умъртвени от погледа на базилиск.

Роднините на загиналите деца и властите се обединили в разследването на престъплението и решили да открият чудовището. За целта затворник се въоръжил с огледала и тръгнал на лов за базилиска. Успял обаче да открие само една обикновена змия. За която докторът обяснил, че тя е базилиск, вече изгубил свръхестествените си сили.

В днешни дни базилискът наистина съществува, но той представлява малък гущер.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: