Портокаловият карнавал в Италия

Всяка година, през два от почивните дни на февруари, жителите на малкото градче в Северна Италия Ивреа зарязват спокойното всекидневие и започват бойни действия. Във века на звездните войни те са избрали най-конвенционалното оръжие – портокалите. Тъй като на север, в областта Пиемонт, те не виреят по това време на годината, жителите на Ивреа си поръчват 500 тона портокали от Сицилия.

Причината местните фракции да изровят томахавките на войната и да започнат войната се крие в стара легенда. Тя гласи, че някъде през 12 век местните жители въстанали срещу своя феодал-безмилостния маркиз Гулиелмо Монферато, и го пребили, когато той поискал да упражни феодалното си право с дъщерята на местния мелничар, в първата й брачна нощ.

Легендата обаче не обяснява защо войната се води именно с вкусния цитрусов плод, който не расте по тези земи. Битката напомня и на френското владичество по тези земи през 19 век. Макар че войната днес е само карнавал, воюващите се бият не на шега.

Макар че всички са приятели, воюват насеризно и гледат да поразят колкото се може повече противници.А вечерта броят пораженията. За по-сериозните наранявания се грижи лекараски екип. А привечер примирието се сключва на градския площад с чаша портокалов сок.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: