Самсон и Далила

Според легендата Самсон бил трагична фигура, чиято съдба била известна още преди да се роди. Той притежавал невероятна сила, с която никой друг човек не бил надарен. Любимата на Самсон се казвала Далила и именно тя станала причина за гибелта му. Съдбата на Самсон била да освободи Израел от филистимците, заради което той трябвало да плати с живота си. Той не се боял от смъртта, защото знаел, че тя е ключът за постигането на една по-висша цел.

Самсон притежавал необикновена сила, която вдъхвала страх у враговете му. След като не успели да го победят в сражение, филистимците подкупили любимата му Далила и пожелали от нея да узнае тайната на силата на Самсон. Когато разбрала, че неговите дълги коси, сплетени в седем плитки, му давали мощ, Далила приспала на коленете си своя любим и повикала човек, който го подстригал.

Загубил силата си, Самсон попаднал в ръцете на филистимците. Героят бил впрегнат в хомот като послушен вол и заставен да работи във филистимска мелница. Очите му били извадени за присмех на врага. Дори собственият му народ се обърнал срещу него.

По време на голям празник хората поискали да видят Самсон, за да се позабавляват с него. Филистимците го отвели в храма, където се събрал много народ. Докато бил затворник дълги години обаче, косите на Самсон вече били пораснали.

Чувствайки се отново силен, Самсон помолил Бог да си спомни за него. След това съборил колоните, поддържащи храма на филистимците. Самият герой загинал, но заедно с него били затрупани толкова филистимци, колкото приживе не бил убил.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: