Легенди за бамбука

Трудно е да се повярва, че мощните гладки стъбла на бамбука принадлежат не на дървесно, а на тревисто растение. Но независимо от огромните си размери, той си е трева, макар и много едра. Бамбукът се числи към семейство Житни, като образува отделно подсемейство. Към него се отнасят около 50 рода с над 700 вида. Тези бързо растящи житни гиганти произхождат главно от тропиците и субтропиците на Азия, Африка и Америка. Обикновено растат в плътни обширни съобщества, дори формират големи „гори”. Някои видове се срещат и в Хималаите на много голяма надморска височина-до 4500 метра.

Едно от най-интересните свойства на бамбука е необикновено бързият му растеж. Обичайният прираст на повечето видове е 20-30 см за денонощие. Рекордьор в тази област е широко разпространеният в Япония бамбук, наречен от местното население „мадаке”. Наблюдавано е, че стъблата му за 24 часа нарастват с почти 120 см! Най-голяма височина обаче, достига бирманският бамбук, който е разпространен в Индия и Бирма. Дървовидните му стъбла се удължават до грандиозната височина от 40 метра при диаметър едва 20-30 см, достигайки значителни размери, бамбуците образуват и корона от странични клонки, гъсто облистени с тесноланцетни листа. С възрастта стъблата на някои от тях пожълтяват, други стават черни или се покриват с тъмнозелени или пурпурни щрихи.

Бамбукът цъфти непредсказуемо само веднъж в живота си и след прецъфтяване умира. Цъфтежът е рядко явление-някои видове цъфтят на 30-32 години, други – на 60, дори на 100-годишна възраст. Цветовете също са различни-малки, скрити в пазвите на листата и почти незабележими или събрани в едри метличести съцветия. Нищо чудно, че внезапното цъфване на бамбуковите гори се смята за изключително събитие, предвещава и избавление от глад, тъй като многобройните семена на бамбука не отстъпват на ориза по вкусови качества. При голяма част от представителите на това подсемейство плодовете са зърна, по-рядко орехчета‚ а в югоизточна Азия се среща интересен вид бамбук, чиито зърна приличат на малки круши. Причините за спонтанния цъфтеж на бамбука все още не са напълно изучени, но изследователите са открили пряка зависимост между появата на петна по слънчевата повърхност и залагането на цветовете.

Това чудновато растение играе огромна роля в изкуството и символиката на Изтока. За мъдреците възлите по стъблата на бамбука са стъпала по пътя към висшето познание. Един от атрибутите на гуан Ян – богинята на милосърдието, е бамбуково клонче. В Япония подаващите се изпод замята млади бамбукови кълнове символизират безкрайна младост и неукротима сила. За азиатците голият ствол на бамбука е олицетворение на скромността, а вечната му зеленина и крехка слабост-на преклонната възраст. Бамбукът присъства в много обреди. Парченца от него, сложени в огъня, се пръсват със силен трясък и изгонват злите духове.

На Изток, когато искат да похвалят личностните качества на някой човек, го сравняват с бамбукова пръчка. Тя е олицетворение на съвършената същност-огъва се, но не се чупи. Според азиатците любимото лакомство на мечетата панда означава изящество, постоянство и дълголетие. В Япония почитат растението като свещено и му се покланят като на божество. За филипинците е талисман – кръстът от него привлича щастието.

Бамбукът е символ на изгряващото слънце. Според японците той символизира лоялност, честност и чистота. Преди Нова Година на всяка врата се поставят борови и бамбукови клонки, които трябва да донесат щастие в къщата. Според японските традиции бамбукова плочка с изобразена лястовица е символ на приятелството, а с жерав-дълъг живот и щастие.

В Китай има легенда, разказваща за една майка, която заболяла много през зимата. Казали на сина й, че трябва да се свари чай от бамбук. Земята, обаче силно замръзнала и сина плакал безутешно през цялата нощ. На сутринта там, където падали сълзите му, земята се била размразила и покълнал бамбук.

В митологията на индонезийските племена богът на огъня се криел в бамбука-затова с помощта на пръчка от бамбук се пали огън.

Eдва ли има друго растение, като бамбука, с толкова голямо значение за населението на Източна Азия‚ Китай, Индия и Япония. Бамбукът буквално съпровождал човек от раждането му до смъртта: с нож от бамбук орязвали пъпната връв на новородените, после ги люлеели в бамбукови кошове, от бамбук правели играчки, домакински съдове, инструменти; с бамбук хранели добитъка, бамбук ядели и самите хора, а приборите били също бамбукови; книги били изписвани върху бамбукови пластинки; накрая изпращали човека в последния му път на бамбукова носилка…

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: