Чудотворната църква в Несебър

160-годишна църква бди над най-стария град по Черноморието. Несебърлии и туристи от цял свят всеки ден се покланят пред манастира в центъра на стария град.

Преди близо два века несебърлии осъмнали с плачеща икона, закачена на най-старото дърво в града. Три дни местните жители я сваляли от клоните и я носели в черквите в града. По това време в Несебър е имало над 60 храма. Всяка сутрин обаче ликът на Света Богородица отново бил на дървото. На четвъртия ден на една девица се явила Дева Мария и казала, че иска несебърлии да й построят дом, на мястото на дървото. Без да се замислят, местните жители веднага се хванали на работа. Жените носели пясък в престилките, а мъжете продали всичкото си злато и скъпоценности за каузата.

Сега стволът на чудодейното дърво се намира в центъра на храма. През 1880 г. строителите го отсекли и в корените му намерили точно толкова злато и пари, колкото са били инвестирали за църквата.
Днес туристи от цял свят посещават храма и се молят на Богородица за здраве и живот.

Според една от легендите болните се изцерявали щом легнели върху чудотворното дърво. Друг мит пък разказва, че всяка жена, която се докоснела до него, зачевала същата година. Местните жители, обаче споделят и зловещи истории, свързани с иконата.

Преди години местен клисар откраднал плачещата Света Богородица. На другия ден негови съграждани го намерили вцепенен с иконата в ръце. Тогава попът го зарекъл земята да не го приеме никога. Не се минало време и клисарят получил инфаркт. Години след смъртта му гробът му бил разровен, но тялото му било мумифицирано.

Друг зловещ мит пък разказва, че всяка година умира по едно младо момче от града. Преди десетина години три момчета откраднали няколко икони заедно с тази на Богородица, но стигнали само до вятърната мелница на града, където катастрофирали и загинали. Местните хора говорят, че до ден днешен никой не знае колко точно икони са били задигнати. Именно затова всяка година умира по едно момче, защото не всички икони били върнати обратно в храма.

Сега оригиналът на Света Богородица се намира в криптата на храма „Св. Александър Невски”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: