Легенди за диамантите

Диамантът е един от „най-силните” минерали. Името му произхожда от гръцката дума adamas – „несъкрушим, непреодолим”. В неговите описания десетки пъти се повтаря „най” — най-твърд, най-скъп, най-рядкосрещан, най-блестящ.

Диамантът е известен на човечеството от незапомнени времена. Неговата съвършена прозрачност, изящен блясък, висока твърдост, механична устойчивост и чудесни форми са му определили отдавна славата на най-прекрасния скъпоценен камък.

Съществуват археологически данни, които свидетелстват, че още около 3000 г. пр.Хр. диамантите са били известни в Индия и до средата на ХVІІІ век тази страна е била основен доставчик на диаманти. От средата на ХVІІІ в. поради изтощаване на индийските находища главен диамантодобивен център става Южна Америка – Бразилия, а по-късно и Боливия, Венецуела и Еквадор.

Древните индуси смятали, че диамантът е образуван от петте природни стихии, приписвали му пет достойнства. При това особено ценни били смятани само чистите и прозрачни камъни. Диамантите с примеси и включвания според техните представи носели проказа, жълтеница и окуцяване. Препоръчвали диаманти да се носят в златен обков на безименния пръст на дясната ръка.

Арабите предполагали, че от две воюващи страни победител ще бъде онази, която владее по-голям диамант. Казват, че в това свято вярвал Наполеон и винаги носел със себе си огромен диамант.

Персите смятали, че „втренченото съзерцание на прозрачен брилянт прогонва малодушието, сваля от очите мрачната завеса, прави човека проницателен и го настройва весело.”

Диамантът е камък, в който подобно на свита пружина са концентрирани огромни енергии, неподвластни на човека. Щастие той носи само ако е получен като подарък или като наследство. Ако е купен в магазина, то едва след като минат 7-9 години, той ще привикне към вас и ще започне да „работи”. Смята се, че брилянтът дава на притежателя си сила, здраве, храброст, непобедимост в боя; осигурява му власт, богатство и слава. Но за всичко това той трябва да е дошъл при своя притежател по честен път. На крадци и убийци той няма да донесе успех – попаднал в техните ръце, камъкът ще им навлече неизброими беди.

Няма друг скъпоценен камък, с който да са свързани толкова много предания, легенди и дори страдания, както с диаманта. Съществува легенда, в която се разказва, че първите  „огнени камъни” (диамантите) са намерени в 327г. пр.Хр. от войниците на Александър Македонски по време на похода му в Индия. Това се случило в непристъпната „Долина на диамантите”, пазена от огромни и страшни чудовища – змейове, които само с един поглед убивали всичко живо. Александър Македонски обаче ги победил с хитрост. Той заповядал да се полират до огледален блясък щитовете и да се насочат към чудовищата. Виждайки собствените си отражения в получените по този начин огледала, змейовете моментално умирали. След като загинал и последният звяр, Александър Македонски заповядал да хвърлят в пропастта късове тлъсто овнешко месо, към мазнината на което диамантите прилепвали много добре. Привлечени от миризмата на мърша, в долината скоро се спуснали множество орли. И когато с плячка в ноктите си те се отправяли към непристъпните си обиталища, били прострелвани от точните стрели на войниците. По този начин диамантите се оказали в краката на завоевателя.

Легендата за вечността пък разказва, че в далечна страна, на брега на морето имало огромна диамантена планина. Върховете й опирали в небето. Веднъж на хиляда години на върха на планината долитала сребриста птица, която точила клюна си в каменния планински връх. Когато птицата изтриела с клюна си диамантената планина до основата й, едва тогава щяло да е преминало първото мигновение на Вечността.

Advertisements

2 Коментари (+add yours?)

 1. красимира събева
  Авг 20, 2012 @ 13:37:36

  имах подарък от свекърва ми пръстен с диамант когато се развеждахме с сина и аз го върнах прецених че е скъпо и семеино бижу и го върнах сега след 27 години тя ми го даде отново подържам нормални отношения с тях ,като ми каза да си го нося докатао съм жива ,мога ли да го нося :))) благодаря

  Отговор

  • Соланж
   Авг 20, 2012 @ 14:18:01

   Щом е получен като подарък можете да го носите без притеснения. Дори, както е написано по-горе, ще ви носи и щастие! 🙂

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: