Планината Тайшан

Планината Тайшан се намира северно от град Тайан в провинция Шандун, а най-високата й точка – Върха на Нефритения император (Юхуан дин) се издига на 1532 метра.

Следи от човешки живот на планината Тай датират още от Старокаменната епоха, а през Новокаменната там вече имало селища. По това време тук се развили две култури – Дауънкоу на юг и Луншан на север. Векове по-късно, по време на периода на Воюващите царства, планината Тай се паднала на границата между две враждуващи държави – Ци и Лу. За да се защитят от инвазия цисците издигнали 500 километрова стена, чиито останки са оцелели и до днес.

Бурните години в Поднебесната не помрачили сакралността на планината Тай, която китайците започнали да обожествяват отпреди три хиляди години. През управлението на първия император Цин Шъхуан планиината Тай се превърнала в едно от главните места, които владетелят посещавал, за да отдаде почит на Небето и Земята. Това ставало пред два отделни олтара – Фън и Шан, които по-късно получили името Фъншанските светилища. Именно тук, през 219 г.пр.н.е. Цин Шъхуан провел церемония, на която обявил единството на империята, а думите му и сега могат да се видят запечатани върху каменна стела. След края на Цинската династия и установяването на ханското управление, планината Тай продължила да бъде важно място за поклонение, а светилищата Фън и Шан – най-важни в цялата империя.

От времената на първия император и до днес, всеки който тръгне да изкачва планината Тай, трябва да мине през една каменна арка в подножието й, наричана Портата на Великия прародител. С нея е съврзана интересна легенда, която разказва как след възкачването си на планината, Великата богиня – Повелителката на лазурните облаци, постоянно недоволствала, че владенията й са твърде малки и търсела начин да ги разшири. С измами и кражби от околните територии, тя успяла да се сдобие с немалко земи, и тъй като била внучка на върховния господар – самото Слънце, никой не смеел да й се противопостави открито. Арогантността на богинята обаче била безкрайна и това преляло чашата. Събрали се тогава останалите божества и решили да се оплачат на прародителя Дзян, който им раздавал титлите и земите.

Взел присърце грижите на небесните жители, прародителя Дзян и пристигнал в планината Тай, заедно с жезъла си, с който раздавал земи на божествата, очертал кръг от петдесет ли около владенията на богинята, предизвиквайки гнева й. Заоплаквала се Повелителката на лазурните облаци, искала още земи. В трудна ситуация изпаднал прародителят Дзян, който не искал да развали приятелството си с върховния господар – Слънцето, и най-накрая успял да се споразумее с внучката му. Тя трябвало да избере някакъв предмет и да го хвърли с все сила от върха на планината. Където паднел, дотам щели да се простират владенията й. Зарадвала се богинята, все пак имала вълшебна сила, затова взела един камък и се приготвила да го хвърли. «Почакай – спрял я праводителя Дзян – тук навсякъде има камъни. Къде ще търсим твоя после». Сторили се разумни тези думи на богинята и се зачудила какво друго да избере, така че после да го намерят лесно. Тогава Дзян й подхвърлил: «Най-добре да използваш бродираната си пантофка, нея поне лесно ще намерим». Съгласила се богинята, смятайки че леката пантофка ще й даде още по-голямо предимство, замахнала и я хвърлила. За неин ужас обаче пантофката полетяла право в подножието на планината Тай. Едва сега, разбрала Повелителката на лазурните облаци, че прародителя Дзян я е измамил, но нямало как да се отметне от уговорката. Тръгнали всичките божества да търсят пантофката и лесно я намерили – лежала върху една поляна само на двайсетина ли от върха на планината. Нищо обаче не можела да стори богинята и с неохота издигнала на това място каменна порта – вход към нейните владения. Та оттогава, вярват китайците, тази Порта на Великия предводител стои тук и напомня на поколенията за неразумната Повелителка на лазурните облаци и приканя към смирение всеки, който тръгне да изкачва стъпалата към Върха на нефритения император, по които времето е съхранило стъпките на почти всички владетели на Поднебесната.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: