Върхът на Адам

В Шри-Ланка (остров Цейлон) се извисява могъща конусообразна планина, уважавана от привържениците и на четирите основни религии. Причината за това е следата от гигантско стъпало на върха. Според различните предания, островът е най-близо разположената до Рая земя.

Планината на Адам се извисява на 2240 м. През сухия сезон тук идват на поклонение хиляди вярващи – будисти, християни, мюсюлмани, хиндуисти и обикновени любопитни туристи.

Целта на поклонниците е така нареченото „стъпало” на върха. То представлява вдлъбнатина в самата скала, с дължина 160 см и ширина 75 см. Краищата на светинята са обградени със златна рамка и обсипани със скъпоценни камъни. Въпреки уморителния преход  до върха, всеки се стреми да докосне с ръка или устни свещения отпечатък. Според едно от поверията – водата, събрана във вдлъбнатината има целителна сила.

Прехода към върха се извършва главно през нощта, не само заради палещото слънце, а и заради великолепната гледка при изгрев. Когато слънцето се подаде над хоризонта, сякаш цялата планина се обгръща от огнено сияние, а над самата следа се появява феерия от необичайни миражи. При тази гледка, звъна на камбаните и песните на монасите, дори скептиците затаяват дъх и наблюдават с възторг и благоговение.

Индуистите вярват, че това е стъпалото на техния бог Шива. Те наричат планината „Шива Нади Падан”. Будистите я наричат– „Шри Пада”, което значи Свещена стъпка. Според  будистките легенди, Шива е бил по тези еста около 500 г. пр.Хр. затова и първият храм е изграден 300 г.пр.Хр.

Според християните, стъпката е на свети Томас – свещеника, който проповядвал християнството по тези земи.

Мюсюлманите, свързват това свято място с изгонения от рая Адам. При слизането си на земята той стъпил на върха на планината и така се запечатала стъпката му завинаги. Според  друго предание пък – Адам бил изпратен като първия пророк на Земята и именно той е истинският създател на свещения камък Кааба в Мека. След изгонването му от рая, бил наказан да стои на един крак на върха на планината и така се е получила следата.

Съществува и така нареченият „Мост на Адам”, който свързва Индия с Шри Ланка. Според стари арабски и португалски източници, мостът е бил сухопътен  до края на 16 век, но поради силно земетресение, част от него се срутила във водата. И до днес не е известно, дали мостът е създаден от човешки ръце или е дело на природата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: