Тристан и Изолда

Легендата за Тристан и Изолда е една от най-въздействащите романтични истории на Средновековието. Преобладават доказателствата за келтския й произход. В нея се разкрива за трагичната история на двама влюбени, осъдени да споделят забранена, но вечна любов.

След падането на Рим, военачалниците на Англия били подчинени на силите на ирландския крал Дончад. Един от неговите хора-лорд Марк, търсил начин да обедини английските племена и да създаде една силна нация, която да управлява. Най-великият рицар в свита му бил Тристан, когото Марк  отгледал след ирланаско нападение, погубило родителите му. Под неговите грижи Тристан се превърнал в безстрашен войн, до момента, в който не паднал покосен от отрова в поредната битка. Като погребален ритуал тялото му било изпратено в морето върху сал. Така го намерила ирландската принцеса Изолда, която установила, че той е още жив и успяла да го спаси. Скоро между тях се зародила любовта, но Тристан трябвало да се върне обратно в Англия, притиснат от културните им различия. Известно време след тази случка Тристан участвал в турнир, организиран от краля, в който голямата награда била ръката на млада ирландска принцеса. Неговата задача била да го спечели и тя да стане жена на неговия покровител лорд Марк. И когато това се случило, той с ужас открил, че това е неговата възлюбена Изолда. Връзката им изглеждала обречена ,  двамата обаче не успели да подтиснат чувствата си и и тайната им любов излязла на яве. Въпреки това Изолда се оженила за Марк, но не могла да преодолее любовта си към Тристан. Любовната афера продължила и след сключването на брака. Когато накрая крал Марк научил за тях, той простил на Изолда, но на Тристан  забранил да се появява в Корнуол. Тристан отишъл в Бретан, където извършил много подвизи. Кралят на Великобритания с радост дал дъщеря си на Тристан. Не смеейки да откаже кралската благословия, той се оженил за нея, но не консумирал брака си заради любовта му към Изолда.

Един ден, тежко болен, Тристан изпратил негови хора да доведат Изолда с надеждата, че тя ще бъде в състояние да го излекува. Той направил уговорката, че ако тя се съгласи да дойде, платната на кораба й щели да бъдат бели, а ако откажела–ще са черни. Разбирайки че идват, Тристан питал съпругата си за цвета на корабните платна. Изгаряна от женска ревност тя го излъгала, че платната са черни. Той умрял от мъка по неговата Изолда, преди тя да успее да го достигне. Малко по-късно и самата Изолда умряла от мъка и разбито сърце.

Легендата за Тристан и Изолда и до ден днешен е възхвала на всеотдайната човешка любов, надживяла вековете…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: