Шри Далада Малигава-Храмът на зъба на Буда

Известен с това, че в него се съхранява една от най-почитаните будистки реликви – зъбът на Буда, Шри Далада Малигава се намира в добре укрепения град Кенди. От незапомнени времена зъбът на Буда е бил обект на ламтежите на всички водачи в островната държава, тъй като се е смятало, че който го притежава, ще властва над страната, което е и причината Храмът на зъба на Буда, винаги да е добре защитен.
Съгласно легендите, които се разказват през IV век владетелят на кралство Калинга (ранно кралство в източно-централната част на Индия) претърпял военно поражение и опасявайки се за съдбата на своята държава, решава да отнесе ценната светиня в Цейлон. Неговата дъщеря скрила реликвата в косите си и така успяла да я пренесе на острова. Тъй като в тези древни времена всички вярвали в неговата магическа сила, зъбът на Буда винаги бил притежание на кралските династии на хората лъвове (синхи – лъвове, така били наричани владетелите на Шри Ланка) и се съхранявал в двореца им. Първоначално той се намирал в град Анурадхапура, по-късно бил пренесен в Полонарува, а в началото на XVIII в Кенди. Там специално за съхранението му бил издигнат храмът Далада Малигава.

Вярва се, че е достатъчно зъбът да бъде унищожен, за да се сложи край на будистката вяра в Шри Ланка, затова и такива опити са правени многократно. През 1998 г. ислямистите поставят бомба в двореца, която частично го уврежда, но реликвата остава незасегната.  Това било време, когато само кралят и няколко монаха имали достъп до свещения храм. Днес храмът е отворен за посещения от сутрин до вечер и може да се посети от всеки, който има смелост да се изправи пред светинята. Когато самият зъб бива излаган на показ, той се поставя в центъра на златен лотус, защото се вярва, че е открит в Индия именно върху цвят на това растение. Хиляди будисти от цял свят посещават храма всяка година и заради важното му религиозно и културно значение, той, заедно с целия град Кенди, е включен в списъка с културното богатство на ЮНЕСКО.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: