Свети Георги Победоносец

Свети великомъченик Георги е живял през времето на римския император Диоклециан в малоазийската област Кападокия. Той бил още дете, когато баща му пострадал за вярата си и умрял за Христовото име. След смъртта на съпруга си, майка му се преселила в Палестина, където била родена и имала голямо имение. Младият Георги-красив, снажен и мъжествен-постъпил на служба във войската. Началниците скоро забелязали добрите му качества и на 20 годишна възраст той получил чин военен трибун. За показаните от него доблест и храброст Диоклециан го удостоил с още по-висок чин и дори станал член на държавния съвет.

В християнската иконография свети великомъченик Георги се изобразява възседнал на бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей. Тази сцена е вдъхновена от предание, което разказва за случка, написана в житието му.

Според легендата, на връщане от войнски поход свети Георги видял една плачеща девойка край езеро в близост до град на езичници. От нея разбрал, че жителите на града почитали като бог един огромен змей, който живеел в езерото, затова всяка година му обричали като жертва по една девойка, а тази година дошъл редът и на самата царска дъщеря. Напразно светецът-войн се опитвал да убеди нейния баща да се откаже от своя бог и кървавите жервоприношения в чест на чудовището, а да приеме християнската вяра. Накрая царят приел да се покръсти заедно с целия си народ само ако младия войн докажел силата на своя Бог и победи змея. Георги приседнал край езерото и като склонил глава в скутите на красивата девойка, задрямал. Изведнъж водите на езерото се разбушували и от тях се показал огромният змей, който се устремил към обречената му жертва. Девойката заплакала, една сълза капнала върху лицето на момъка и го разбудила. Като скочил на нозе, той грабнал оръжието си, изрекъл молитва към своя Бог и се насочил към змея-с един удар посякъл главата със зловонната му паст, а после го разпрал. От туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки, които се радвали на свободата и се прегръщали със своите плачещи родители. Царят удържал на думата си и приел християнството заедно с целия си народ, а Свети Георги се прибрал в своя роден край, където вече били чули за славния му подвиг…

За тази победа над чудовището и за показаното мъжество в битките свети Георги се нарича Победоносец и се счита покровител на войниците.

Св. Георги e един от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: