Корабът-призрак „Октавий”

Корабите – призраци или корабите– фантоми са част от мореплавателските предания, които са се разпространявали от моряци и рибари в продължение на години. Счита се, че корабите са били призрачни видения, които са добивали реална форма, достигайки до хоризонта и след това бързо изчезвали. Хората вярвали, че те са знамение за лош късмет. Терминът “кораб–призрак“ се използва да илюстрира изоставени  при много страшни и мистериозни обстоятелства плавателни средства, които са без определена посока,  без екипаж и пътници. Дали историите са реални или са легенди, кръстосващи моретата – не е ясно.

Въпреки че  се счита за легенда, историята на Октавий остава сред  най-известните. Тя датира от 1775 година, когато  китоловен кораб, наречен „Хералд”, попада на Октавий, плаващ безцелно край бреговете на Гренландия. Екипажът на  „Хералд” се качил на мистериозния кораб, където били открити телата на екипажа и пътниците,  сковани от арктически студ. Капитанът бил намерен, седящ на бюрото си, а до него бил разположен регистър с последни записки от 1762 г., което означава, че Октавий  е бил носен от течението в продължение на 13 години.

Според легендата, хората са загинали на път от Англия към Ориента, минавайки през Северозападния морски път, но корабът попаднал в капана на леда. Ако е истина това твърдение, то ще означава, че  Октавий е  преминал  Атлантическия океан като призрачен кораб, тъй като неговият екипаж и капитанът отдавна са били мъртви, вследствие на   атмосферните влияния, на които са били подложени.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: