Девкалион и Пира

Зевс решил да накаже хората заради неблагодарността и неуважението им и залял земята с Всемирен потоп. Завял ураганен вятър и страшен порой се изсипал върху цъфтящите ливади и зелени морави. Дъждът валял безмилостно в продължение на много дни. Равнините и долините се превърнали в дъна на нови езера и морета, много хора се издавили, а други, лишени от подслон и храна загинали от немощ. По волята на боговете, оцелели само благочестивият Девкалион (син на Прометей) и неговата жена – Пира (дъщеря на Пандора). Посъветван от Прометей, Девкалион направил голям сандък, сложил в него запас от храна и питейна вода и преди началото на потопа влязъл в него заедно с жена си като оставил всичко в ръцете на съдбата. Сандъкът се носил по бурните вълни девет дни, докато накрая се разбил в скалите на Парнас – единствено те се възвишавали над безбрежните води. След като Девкалион и Пира стъпили на земята, пороят спрял, водата започнала да отстъпва, а небето се озарило от слънчевите лъчи. Но ужасът от самотата обхванал оцелелите от катастрофата спътници: цялата земя била опустошена. Отчаяни и съкрушени Девкалион и Пира паднали на колене и започнали да молят Зевс. В миг пред тях се появил вестителят на боговете – Хермес и казал: „Господарят на боговете и хората, великият Зевс знае за твоето благочестие, затова те пощади и е склонен да изпълни едно твое желание.”
„- О, велики Хермес! – отвърнал Девкалион – Само за едно те моля. Предай на Зевс: нека отново засели земята с хора, немислимо е да живеем в самота.” Чрез Делфийския Оракул, Зевс съобщил за своето съгласие и дал заръките си… Девкалион и Пира събрали множество камъчета и вървейки ги хвърляли зад гърба си. Камъните, хвърлени от Девкалион се превръщали в мъже, а тези от Пира – в жени. Хората отново заселили земята и започнали да изграждат новия си живот.
Заради постъпката си, благородният Девкалион бил награден с безсмъртие- винаги да краси небето като съзвездието Водолей.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: