Легендарният Снежен човек

Легендарният Снежен човек е един от най-популярните зоологически митове на съвременността. Много хора уверяват,че са се срещали с гигантската горила от тибетските планини или че са намирали нейни следи, но неясно защо и Йети, и стъпките му не са хванати от обектива на фотоапаратите, така че да повярваме безрезервно в съществуването на странния хищник. Загадката на Йети става още по-заплетена,когато вземем предвид обстоятелството,че той е „срещан” не само в Тибет, но и в други части на земното кълбо.За това говорят и различните имена,с които е назван: Йети–в Памир, метч-канг-ни–в Хималаите, Бигфут–в Америка, Сноумен – в Европа.В Алтай снежният човек се нарича алмис. Там съществуват множество легенди.Една от тях разказва за това, че в стари времена в алтийската земя се водела тежка борба за оцеляване между човека и алмиса. Това митическо същество, според легендата, се хранело с месото на животни и на малки деца, говорело на езика на хората и притежавало дарбата да хипнотизира.
Старите жители описват Снежния човек по един и същи начин-ръст над 2 метра, с яки мишци и широка гръдна кост, целият покрит с гъста козина със сивокафявожълтеникав цвят. Тези същества, по техните думи, имали много остра неприятна мириза и били много страхливи. Дълго време усилията на учени, изследователи, а и на обикновените хора да докажат съществуването на Йети оставали безплодни. Едва през 1951 г. на англичанина Ерик Шиптън му се отдава шансът да фотографира пресни следи от снежния човек. През тази година била организирана първата експедиция, която се отправила към Хималаите да търси Йети.
На ледника Мен-Лунг, който се простира между Тибет и Непал, алпинистите попаднали на съвършенно ясни отпечатъци на твърде странни стъпки. Следите били оставени от същество с пет пръста на ходилото, единият от които бил значително по-голям от останалите. И до днес тази снимка се приема като едно от неоспоримите доказателства за съществуването на легендарния сноумен.

По достъпни, но и в много отношения по-загадъчни, се оказват горите и планините по западното крайбрежие на Северна Америка. В тази дива местност също се срещат загадъчни животни. Първите съобщения за тях започват да се появяват още в началото на XIX век. Индианците разказвали на белите преселници за някакви космати същества, които живеели в гората. По техните думи тези зверове достигнали до над два метра височина, имали мощна гръд и широки плещи, почти нямали врат. През 1851 г се появило първото вестникарско съобщение за невижданото същество. Било направено предположение, че бигфут е същество, имащо неоспоримо сходство с човека. Според тях това било човек, подивял след разрушителното земетресение през 1811 година. През 1921 г. станала най-драматичната известна досега среща Бигфут. Веднъж дървосекачът Алберт Остман нощувал в спален чувал в гората на Ванкувър. Изведнъж го сграбчил гигантски Бигфут и го метнал на рамо „като чувал с картофи”, носил го около три часа и го занесъл в своето леговище. На сутринта Остман разбрал, че е попаднал в плен на семейство Бигфут – самка, самец и две деца. В края на краищата той заподозрял, че са го похитили, за да го направят съпруг  на детето-самка. Остман решил при първия удобен случай да избяга. Той сипал в храната на бащата на семейството емфие и докато Бигфут бягал към реката да промие пастата си, човекът се скрил. Остман останал в плен около седмица, но страхувайки се от подигравките още известно време зпазил в тайна своето приключение.

Повечето от учените считат Бигфут като мит или измама, или комбинация от двете. Обаче несъмнено има определено количество събрани сведения, които трудно намират обяснение от науката.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: