Легендата за Орион

Най-красивото южно съзвездие, което може да се види и по нашите географски ширини е Орион. Така са наричали сина на бога на моретата Посейдон. По заръка от боговете, Орион „разчистил” остров Хиос от дивите зверове и спасил местното население. Благодарните жители устроили пищно тържество в чест на героя, увенчали го с лаврови клонки и му поднесли скъпи подаръци. Празникът бил съпровождан с песни и танци на красиви девойки, сред тях Орион забелязал хубавицата Мерола, дъщеря на местния цар. Младите хора се залюбили и Орион решил да поиска ръката на любимата си от баща й. Само, че царят имал други планове за чедото си и отхвърлил молбата на героя. В следствие на отказа, влюбеният Орион отвлякъл Мерола с нейно съгласие. Царят постъпил хитро-след като достигнал бегълците, той се престорил, че е съгласен те да сключат брак, но през нощта, след като героят бил упоен, владетелят поръчал да го ослепят. Узнавайки за това, Посейдон ужасно се разгневил и помолил Хелиос да върне зрението на сина му, за да може той да бъде щастлив с избраницата си. И така сватбата предстояла, въпросът бил почти решен, но в съдбата се намесила Хера. Орион случайно убил любимия бик на богинята, а тя, знаейки че синът на Посейдон е храбър и пъргав ловец, който няма равен в ловното изкуство, решила да си отмъсти като му подхвърли силно отровен скорпион-само едно негово ужилване било смъртоносно.

Орион починал, но по молба на опечаления Посейдон, Зевс го поставил на небето и направил така, че той никога да не се срещне с ужасния Скорпион. И действително, съзвездията Орион и Скорпион никога не са видими по едно и също време.

Реклами

2 коментара (+add yours?)

 1. Мила
  окт. 25, 2015 @ 18:15:17

  аз съм 5 клас и уча за съзвездието Орион!!! То е Най–яркото, което може да видим на небето!!! Харесва ми статията ви!!!

  Отговор

 2. димитър икономов
  сеп. 02, 2016 @ 13:19:39

  Легендата за Орион и съкровището от Летница
  Съкровището от Летница се състои от 23 сребърни плочки. На 13 от тях с почти правоъгълна форма и размери около 6,5см са изобразени различни сцени, които вероятно илюстрират някъкъв популярен в античността мит. Ако подредим плочките така, както се подрежда пъзел ще получим нещо като комикс. Може би това е първият комикс в света.
  Някакъв конник се е запътил на някъде, но в главата му е образа на жена.
  Вероятно неговата любима. Той попада в местност с много зверове. Орел разкъсва елен, вълк напада сърна, мечки се бият, вълк го напада, а после се бие с грамадна мечка. Среща триглав змей, а после е пред змей с корона на главата, очевидно царя на това диво царства от зверове. След като премине през всичките тези премеждия конника се връща обратно, а зад него на коня е вероятно неговата любима. На последната плочка виждаме конника и любимата му в гореща любовна сцена.
  Сравних тази история с древногръцките митове. Те са събрани от Робърт Грейвз в два тома „Гръцките митове“, общо 171 мита. Само мита за Орион съвпада с предложената от мен версия. Моето категорично убеждение
  е, че плочките от съкровището от Летница ни разказват една версия от мита за Орион.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: