Легенда за възникването на Източния хороскоп

Съществуват много китайски легенди и притчи, които обясняват как точно са възникнали символите на източния хороскоп, но най-широко разпространената разказва, че веднъж Буда поканил при себе си всички зверове и птици, които искат да дойдат за рождения му ден. На празника при него, обаче дошли само 12 животни. За да стигнат до уреченото място, те трябвало да преплуват широка и студена река.

В знак на признателност за проявеното уважение и благодарност за положените от тях усилия, Буда подарил на всяко от явилите се животни по една година, в която да управлява света. А всеки човек, роден в съответната година, бил обречен да притежава в характера си основните качества на властващото в този период животно. Така според преданието от древния изток е възникнал Китайския зодиакален календар.

Последователността на годините в него била определена според реда, в който пристигнали животните при Буда.

Първи бил Плъхът. Но той получил първата година от цикъла с малко измама. Когато тръгвали да пресичат реката, Плъхът помолил Вола да го пренесе на гърба си, за да не се намокри. И Волът, нали е услужлив и добродушен, се съгласил. Когато стъпили на отсрещния бряг обаче, Волът се спрял, за да изтръска водата от себе си и да се приведе в приличен вид, преди да се яви пред Буда. В това време Плъхът скочил от гърба му на земята, притичал бързо и го прередил. Така успял с хитрост да вземе първата година от Китайския календар, а на Вола дали втората. Съществува и друга версия, според която Плъхът всъщност бил малка, но умна Мишка. Тя незабелязано се качила на гърба на Бика и преминала реката заедно с него, без той да разбере. Стигайки на сушата, тя бързо се отправила при Буда и пререждайки всички останали, грабнала първото място. А Бикът останал много озадачен, че в крайна сметка се оказал втори.

Почти веднага след Вола дошъл Тигърът, на когото Буда подарил третата година. Дали заради минималната разлика във времето им на пристигане или заради старо съперничество, но и до ден днешен Бикът и Тигърът продължават да се състезават един с друг.

Четвърти при Буда се явил Заекът. А според някои източни народи това била Котката. Именно заради тези разминавания, някои години в китайския календар имат по две различни управляващи животни.

Пети преплувал реката и се явил пред Буда величественият Дракон.

Шеста сред животните се наредила мъдрата Змия.

Седми се оказал Конят.

За осмото място отново има две версии. Според китайския хороскоп, това била Козата, а ако се съди по японския хороскоп – осма трябва да е Овцата.

Девета станала Маймуната. Едва, след като се убедила, че реката е напълно безопасна за нея, тя решила да преплува до отсрещния бряг.

Десети дотичал Петелът, който се забавил, защото преди да тръгне на път, дълго и обстойно обяснявал на своето многочислено семейство, как е редно да се държат близките му в негово отсъствие.

Единайсто по ред се оказало Кучето. Сутринта то имало да свърши много работа вкъщи и едва след като приключило с всичките си задължения, запъхтяно се хвърлило да прекоси реката. Говори се, че след това дълго боледувало.

И накрая, последен се появил Глиганът. А според друга версия той изпратил от свое име Свинята. На тях Буда подарил последната останала 12-та година.

Така според древното източно предание е възникнал Китайският зодиакален календар, наричан още източен хороскоп на животните, в който зверове и птици управляват света последователно, редувайки се всяка година.

 

Advertisements

2 Коментари (+add yours?)

 1. Банко Пиронков
  Ноем 30, 2012 @ 10:43:00

  Легендите са интересни четива, но в този случай историческите факти показват друга действителност. Будизмът съществува от около 2500 години, а животните от китайския зодиак са съществували, според откритите през ХХ век артефакти, по времето на династия Шан-Ин, а това е поне 500 години по-рано.

  Отговор

 2. Банко Пиронков
  Ноем 30, 2012 @ 10:53:43

  Показани са три схеми с животни. Първата е снимка на някакъв медальон, типичен за сувенирни магазини за 1 лев, в който животните са сложени на огледалните си места спрямо посоката север-юг, а на третата картинка е още по-зле – плъх и кон трябва да са един срещу друг, но художникът е имал свое виждане за подреждането.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: