Чудотворните змии в Кефалония

Жителите на гръцкия остров Кефалония (най-големият от Йонийските острови по западното крайбрежие на Гърция) вече векове имат странен обичай. Всяка година в продължение на четири века те събират малките змии с кръстчета на главата и езика, които се появяват по едно и също време в селата на югозападната част на острова. Наричат ги „змийчетата на Богородица” не само заради кръстчетата по шарките им, но и заради една легенда.

На мястото, където през 14 век местните жители намерили по чудодеен начин икона на св. Богородица, била съградена църква, а по-късно – и прочутият манастир „Св. Богородица Лангобарда”, посветен на Божията Майка. През 16 век островът бил нападнат от пиратите на Барбароса. Монахините отправили молитва към Божията Майка да ги спаси и когато пиратите стигнали до манастира, видели, че той е обитаван единствено от змии. Големият им брой ги изплашил и накарал да изоставят обителта. Населението е създало и песни за това, как Богородица превърнала монахините в безобидни змии, за да ги опази от нападателите.

Местните жители считат змиите за чудотворни и след появата им внимателно ги събират по улиците на селата, слагат ги в съдове и ги носят в манастира на св. Богородица. Всяка година те се появяват по едно и също време – в периода от 6 до 15 август. Последната година, обаче, змийчетата не се появили и хвърлили в паника жителите на острова. Досега това се е случвало само 2 пъти – през 1940 г., когато започнала Втората световна война, и през 1953 г., когато било катастрофалното за острова земетресение. За щастие змийчетата се появили отново, макар и с 24 часа закъснение. Жителите го отдали на скорошните големи пожари на острова, които опожарили големи площи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: