Фрикс и Хела

Някога в Беотия, в гр.Орхомен, царували Атаман и неговата съпруга Нефела.Те имали две деца-син Фрикс и дъщеря Хела.Децата били умни и красиви, но скоро ги сполетяло голямо нещастие.Баща им изгонил майка им и се оженил за магьосницата Ино.Тя родила двама синове Леар и Меликерт. Като всяка мащеха Ино денонощно мислела как да осигури по-добро бъдеще на своите деца.Тя искала те да наследят престола, а не Фрикс и Хела. Всеки ден омразата на Ино към двете заварени деца ставала все по-голяма.Тя твърдо решила да ги погуби,но без никой да разбере. Ден и нощ тя обмисляла планове за своята пъклена цел. Най-после решила как да постъпи.

Един ден Ино извикала тайно при себе си всички жени от Орхомен, взела цялото жито което мъжете им били отделили за посев и ги накарала да го изсушат в горещи фурни.Тя ги излъгала, че ако направят това нивите ще бъдат много плодородни. Наивните жени послущали Ино и така изсушили житото, че чак го опекли.Мъжете им засели опеченото жито и на нивите не поникнало нищо. Настъпил повсеместен глад по хора и добитък. Атаман решил да изпрати пратеници в Делфи при Пития, пророчицата на бог Аполон, да разберат причината за неплодородието на нивите. Преди да тръгнат Ино извикала пратениците, дала им много пари и ги надумила като се върнат от Делфи да кажат на Атаман ,че Пития била казала, че нивите отново ще станат плодородни ако пренесе в жертва на боговете Фрикс и Хела. Когато пратениците се завърнали и предали отговора на Пития, Атаман потънал в дълбока скръб. Ала можел ли той да не изпълни волята на боговете?

Повели Фрик и Хела, които нищо не подозирали към жертвеника. Там всичко било готово. Главният жрец държал остър меч, с който трябвало да извърши жертвоприношението.

Неочаквано Фрикс и Хела били спасени от един овен, който ненадейно изникнал от гората.Те го яхнали, издигнали се във въздуха и той  ги понесъл. Оказало се, че този овен бил изпратен от майка им Нефела. Както си летяли над морето, обаче, Хела се пуснала от брат си, паднала в морето и се удавила. Овенът завел Фрикс в Колхида, където царувал Еет-син на Хелиос.Той отгледал Фрикс и когато пораснал го оженил за дъщеря си Халкиопа.

Задето овенът спасил живота на Фрикс, боговете го превърнали в съзвездието Овен и го оставили на небето, да напомня за злодеянието на магьосницата Ино.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: