Пигмалион и Галатея

Пигмалион бил велик кипърски ваятел. Той ненавиждал жените и живеел уединено, избягвайки брака. Веднъж изработил от блестяща бяла слонова кост статуя на момиче с необикновена красота. Тази статуя стояла като жива в ателието на ваятеля. Би казал човек, че тя диша и всеки момент ще започне да се движи, ще тръгне и ще заговори. С часове се любувал художникът на своята творба и накрая се влюбил в статуята, създадена от самия него. Той и подарявал скъпоценни огърлици, гривни и обеци, обличал я в разкошни дрехи, украсявал главата и с венци от цветя.
Колко често шепнел Пигмалион:

– О, да беше жива, да можеше да отговаряш на думите ми, колко щастлив щях да бъда!

Но статуята била няма.

Дошли празниците в чест на Афродита. Пигмалион принесъл в жертва на богинята на любовта бяла телица с позлатени рога; той протегнал към богинята ръце и зашепнал молитва:
– О, вечни богове, и ти, златна Афродито! Щом можете да дадете на молещия се всичко, дайте на мен жена, прекрасна като тази статуя на момиче, която сам направих.

Пигмалион не смеел да моли боговете да вдъхнат живот на статуята му, страхувал се да не ги разгневи с такава молба. Изведнъж ярко лумнал жертвеният пламък пред образа на богинята на любовта Афродита-с това тя като че ли давала на Пигмалион да разбере, че боговете са чули молбата му.

Ваятелят се върнал у дома си. Пристъпил към статуята и тя оживяла! Така богинята Афродита дала на Пигмалион прекрасна жена.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: