Херкулес и Антей

По пътя към градините на Хесперидите на Херкулес  му се наложило да премине през Либия. Там срещнал великана Антей – син на бога на моретата Посейдон и богинята на земята Гея, която го била родила, откърмила и отгледала. Той заставял всеки пътник да се бори с него. Тези, които побеждавал, ги убивал жестоко. Великанът поискал и от Херкулес да премерят сили.

Досега никой не бил побеждавал в двубой сина на Гея. Никой не знаел тайната му, откъде получавал все нови и нови сили по време на борбата. А тайната била следната: когато чувствал, че губи сили, Антей се докосвал до земята, своята майка. Тя му вливала нови и той ставал по-силен и непобедим. Но ако случайно някой го откъснел от земята и го вдигнел във въздуха, силите му веднага изчезвали.

Двамата великани дълго се борили. На няколко пъти Херкулес го повалял на земята, без да знае, че Антей черпи силите си от там. Изведнъж в разгара на двубоя могъщият син на Зевс го вдигнал високо във въздуха. Така силите на сина на Гея изчезнали и Херкулес го удушил.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: