Японски мит за създаването на света

Преди много време, всички елементи (стихии) били смесени заедно в един зародиш на живота. Зародишът започнал да смесва всички неща, да ги разбърква, разбърква, докато по-тежката част потънала, а по-леката се издигнала. Било създадено мътно море, което покривало цялата земя. От този океан порастнала младо зелено растение. То растяло и растяло, докато достигнало облаците и там се превърнало в бог. Скоро на този бог му доскучало и започнал да създава други богове. Последните двама богове, които направил – Изанаги и Изанами, били най-интересни.

Един ден, докато се разхождали, те погледнали надолу към океана и се зачудили какво има под него. Изанаги пъхнал своето копие във водите и когато го изгеглил обратно, буци кал паднали обратно в морето. Те започнали да се втвърдяват и да нарастват, докато не се превърнали в островите на Япония.

Двамата слезли на тези острови и започнали да ги изследват, като всеки тръгнал в различна посока. Те създали всички видове растения. Когато се срещнали, те решили да се оженят и да имат деца, с които да населят земята. Първото дете, което родила Изанами било момиче с ослепителна красота. Боговете решили, че тя била твърде красива, за да живее в Япония, затова я сложили на небето и тя станала слънцето. Втората им дъщеря Цуки-ями станала луната, а третото им дете – непокорният им син Сосано-уо  бил изпратен в морето, където създавал бури.

По-късно, тяхното първо дете – Аматерасу  родила син, който станал император на Япония и се твърди, че всички императори произхождат от него.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: