Легенда за Атлантида

Когато старогръцките богове си разделяли земята остров Атлантида се паднал на Посейдон. На Атлантида се извисявали високи планини, които ограждали голям естествен хълм с плосък връх. Това издигнато място имало радиус над един километър. Там живеела девойка на име Клейто, която след смъртта на родителите си станала съпруга на Посейдон.
Богът оградил хълма с пръстен от вода и го отделил от останалия остров, после направил още кръгове от земя и море който се редували един около друг. Така хълмът-акропол бил поставен в пет пръстена-три водни и два земни и бил недостъпен за други хора понеже тогава още нямало кораби, а никой не можел да преплува каналите. По заповед на Посейдон от земята бликнали два извора-един топъл и един студен; плодородната земя започнала да дава разнобразна и изобилна храна. На острова имало всякакви диви и питомни животни.

Клейто родила пет двойки близнаци. Посейдон разделил острова на десет части и го раздал на децата си. Първият, на име Атлант, станал царят на Атлантида-на негово име нарекли острова. Родът на Атлант имал власт в продължение на много поколения и натрупали голямо богатство-всичко процъвтявало. След време Атлантида станала най-великият град на света. Като се използвали земните блага царете построили храмове, дворци, пристанища, морски арсенали и благоустроили цялата страна. Прехвърляли мостове през кръговете, пълни с морска вода, в земята прокопали канали, така че корабите да могат да влизат от морето във водните кръгове, който служели за пристанища. Хората правели острова все по хубав и удобен за живот. Свързали вътрешността с морето. После двата земни кръга и центраният остров били оградени с гигантски каменни стени, а мостовете били охранявани с кули. Стената около външния пръстен била покрита с мед; стената на вътрешния вал покрили с калай,а тази на самия акропол с неизвестен днес метал, който изпускал огнени отблясъци.

Построили великолепен дворец на централния хълм, но най-забележителната постройка бил храмът на Посейдон, дълъг около 200 метра. Отвътре целият бил покрит със сребро, а таванът му бил украсен със слонова кост, злато, сребро и неизвастния метал. Поствили там златни статуи: богът бил представен прав да кара колесница с шест крилати коня, а около него имало сто нереиди с делфини. Отвън имало още много статуи от чисто злато.

Разбира се, на всичко това съответствала страшна военна сила- Атлантида притежавала флот от 1200 галери и армия, толкова голяма, че само военачалниците били 60 000. Но понеже посейдоновите потомци се смесили с обикновените хора, човешката природа надделяла над божествената. Жителиге на Атлантида се изродили и станали алчни, груби и несправидливи.

Тогава Зевс се замислил за славния род, който изпаднал в такава жалка разпуснатост и решил да ги накаже, за да се вразумят и станат по-благопристойни. Боговете им пратили потоп и великата Атлантида била заличена от лицето на земята.

До ден днешен учени и обикновени хора се опитват да открият следи от изгубената цивилизация, но Атлантида все още очаква да бъде намерена…

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: