Девичата кула

Кулата на девицата е придала различна колоритност на историческото приключение на Истанбул, който е бил столица на три големи империи. През всеки един период от миналото тази самотна кула насред пролива Босфора е била символ на тъжна любов. Легендите във връзка с кулата, се основават на темата за невъзможна любовта поради факта, че се издига върху малко парче земя насред пролива и е далеч от брега. Това е толкова голяма любов, че нито Истанбул може без кулата нито пък тя без Истанбул. Те са разделени и копнеят един за друг. Броят на възлюбените на Къз Кулеси или Кулата на девицата са много. Най-големият възлюбен на Къз Кулеси е Кулата Галата наблюдаваща Истанбул от брега на Златния рог. Къз Кулеси също е влюбена в Кулата Галата, но уви по между им минава Босфора, който не позволява да се срещнат. В продължение на столетия тези двама възлюбени се гледат от далеко, вечерите си говорят и си изпращат поздрави посредством делфините. Посредсвом вятъра си нашепват любвни песни, които обаче никой освен тях не чува.

Къз Кулеси е един от най-романтичните и загъдчни обекти на Истанбул. Символ е на квартала Юскюдар и въобще на Истанбул и е единственият монумент в Юскюдар датиращ от Византийския период. Кулата, чието минало датира от 2 475 г.пр.н.е. е построена върху малък остров намиращ се на мястото където се срещат Черно и Мраморно море. Кулата обогатява Истанбул не само с изтънчената си красота, а така също и с легендите и спомените за нея. В нейно име са написани редица стихове, нарисувани  са стотици картини и е фотографирана хиляди пъти.

През античният период кулата била известна с имената Аркла или Дамиала, а някои европейски източници е записана като Кулата на Леандър. В днешно време този неповторим монумент е известен с името „Къз Кулеси”.

През 341 г.пр.н.е. този исторически паметник бил монументално гробище, през Византийския период бил използван като митничарски пост, от където бил контролиран прехода на кораби през устието на пролива Босфора. След превземането на Истанбул от османските турци към кулата бил построен морски фар. През периода на Османският садразамин Невшехирли Дамат Ибрахим Паша кулата била реставрирана и към нея бил построен стъклен кьошк и оловен купол.

Основите и първите етажи на днешната кула датират от периода на Фатих Султан Мехмет Завоевателя. Върху мраморната плоча на кулата се намира герба от 1832 година на Султан Махмут ІІ, който е придал днешния й облик. В широката част на кулата има историческо водохранилище. Кулата, която през различните периоди  е изпълнявала редица функции днес с морския си фар продължава да направлява коралите.

Поради недостижимостта на Къз Кулеси хората не са имали почти никаква информация относно това, което става вътре в нея и се задоволявали с разказите и легендите.

Според една от тях, оракул предсказал на Византийския император, че дъщеря му ще умре, ухапана от змия. С цел да предпази детето си, императорът посторил тази кула и настанил дъщеря си да живее в нея. Но веднъж, от кошницата с плодове, която всеки ден изпращали от двореца, пропълзяла отровна змия, ухапала смъртоносно девойката и така зловещото предсказание се сбъднало. Оттогава започнали да наричат самотно издигащия се върху малък скалист остров монумент „Девичата кула”.

Името „Леандрова кула” идва от легендата, според която симпатичният Леандър – грък от Абидос, се влюбил в жрицата на Афродита – Херо, която живеела на другия бряг на Хелеспонта. За да се среща със своята любима, всяка вечер Леандър трябвало да преплува пролива. Eдна нощ огънят, с който Херо му сигнализирала пътя, изгаснал от вятъра.  Леандър се объркал и загинал във вълните. Отчаяна, Херо също се хвърлила в морето и последвала съдбата на любимия си.

През всеки един сезон Къз Кулеси е невероятно красива. През всеки един час на деня и от всяка една страна е прекрасен обект за снимки. Кулата изглежда невероятно както при изгрев и залез слънце, а така и вечер огрявана от луната.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: