Амазонките

Вече около 3000 години легендите за амазонките, красиви, но жестоки жени, възбуждат фантазиите на много хора. Изминала дълъг път от митовете и необичайните истории, написани от гръцки и римски автори, минала през индийските племена, състоящи се само от жени и през съвременните телевизионни филми, легендата е претърпяла много промени. Дали, обаче, има и процент истина в тези древни приказки?

За пръв път войнственото племе на амазонките описал Омир в своята „Илиада”. След него още антични автори започнали да споменават в произведенията си приключенията на тайнствените жени.

Легендите разказват, че амазонките „употребявали” пленените мъже за създаване на потомство, а след това ги убивали заедно с родените деца от мъжки пол. На тях им трябвали само дъщери, които възпитавали в амазонските традиции и се превръщали в кръвожадни воини.

Някои биографи на Александър Македонски разказват за познанството му с кралицата на амазонките на име Талестрис. Дори твърдят, че имали дете. Тази информация обаче не е обоснована с неоспорими факти и доказателства.

Предполага се, че думата „амазонка” произлиза от иранската „ха-мазан”, която означава „воин”. До ден-днешен, обаче, историците спорят къде са живели амазонките. Диапазонът е много голям – Черноморското крайбрежие на Турция, Русия, Либия, та дори Атлантида.

В средата на XIX век руски археолози открили скелети на жени в Понтийските степи (северния бряг на Черно море). В древна могила край град Покровка на границата на Русия и Казахстан също са били намирани скелети на жени, погребани с оръжия – мечове, кинжали, бронзови стрели за лъкове, щитове…

Въпреки всичко находките говорят, че имиджът на жените-амазонки в древните култури е бил изключително голям.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: