Мит за създаването на света на африканските бушмени

Бушмените вярват, че хората не винаги са живеели на повърхността на Земята. Преди това животните и хората живели под земята задено с Каанг – Големият Господар – Господарят на целия живот. На това място хората и животните живели заедно в мир. Разбирали се взаимно. Никой никога нищо не искал и винаги било светло, въпреки че нямало слънце. През това време на блаженство Каанг започнал да планира чудесата, които щял да извърши в света горе.

Първо създал удивително дърво, чиито клони се разпростирали през цялата страна. В основата на дървото той изкопал дупка, която отивала надолу и достигала чак до света, в който живеели хората и животните. Когато свършил със създаването на горната част от света така, както му харесвало, той пуснал първият мъж нагоре през дупката. Той седнал на ръба й и скоро първата жена също излязла от нея. Скоро всички хора се събрали под дървото и изпитвали страхопочитание пред света, в който току що навлезли. След това Каанг започнал да помага на животните да се изкатерят и да излязат от дупката. В нетърпението си някои от животните намерили начин да се изкатерят нагоре през корените на дървото и излезли навън през клоните.

Каанг събрал всички хора и животни около себе си. Той им дал инструкции как да живеят заедно в мир. След това се обърнал към мъжете и жените и ги предупредил да не създават никакъв огън, защото голямо зло ще се стовари върху тях. Хората обещали и Каанг заминал на място, откъдето щял да наблюдава своя свят тайно.

Щом наближила вечерта, слънцето започнало да потъва зад хоризонта. Хората и животните стояли, наблюдавайки това явление, но щом слънцето залязло, страхът се промъкнал в сърцата на хората. Те не можели вече да се виждат един друг, тъй като не притежавали очите на животните, които били способни да виждат в тъмното. Те не притежавали и топлата козина на животните и скоро им станало студено. В отчаянието си, един човек предложил да направят огън, за да се стоплят. Забравяйки предупрежденията на Каанг, хората не се подчинили на заповедта му. Скоро се стоплили и отново можели да се виждат един друг.
Но огънят изплашил животните. Те избягали в пещерите и планините и откакто хората нарушили заповедта на Каанг, хората вече не били способни да общуват с животните. Сега страхът заменил приятелството, което съществувало някога между двете групи.

Африканските бушмени вярват, че не само растенията и животните са живи, но също и дъжда, гръмотевиците, вятъра, изворите. Те твърдят: „Това, което виждаме е само външната форма или тялото. Вътре живее дух, който не можем да видим. Тези духове могат да излязат от едно тяло и да влязат в друго. Например, духът на жената може по някое време да влезе в леопард или духът на мъж да влезе в тялото на лъв.”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: