Легенда за Истанбул

Повече от хиляда години Истанбул е бил най-големият град на света и център на цивилизацията. Дори дал името си на цяла империя. Отначало се наричал Бизент или Визант и бил кръстен на тракийското племе, населявало тези земи. Император Константин Велики го направил втора столица на Римската империя, а по-късно и единствена. От тогава градът се наричал Константинопол, но всички го наричали Втори Рим. Българите винаги наричали този град Цариград като че ли, за да изразят своето уважение, въпреки че никога български цар не е властвал в него.

Съществува една легенда, която гласи, че някога боговете изпратили създателите на града да търсят място за своя град. Те им обещали успех в начинанието. На въпроса на хората: „Как ще познаят къде точно да построят най-великия град?”, боговете им отвърнали: „Там, където видите да живеят слепци, срещу това място, постройте град.”

Създателите на града дълго време обикаляли и търсели подходящо място, в което да се заселят. След много години, като прекосили Босфора, наистина стигнали една колония слепци. Те се били заселили там, където днес се намира кварталът Бешикташ. Създателите се сетили за думите на боговете, погледнали към другата страна на брега, отвъд Златния рог и разбрали… Това била самата красота. Именно това било мястото за най-великия град. Тогава те разбрали какво имали предвид боговете. Само слепци можели да живеят срещу този бряг, без да поискат да го заселят…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: